Redactie
Redactie Gezin 7 jun 2018

Kinderopvang ABC

Als je na de bevalling weer lekker aan de slag wilt, moet je onderdak regelen voor je kind. Niet leuk, maar je kind meenemen naar je werk is geen oplossing. Mama en Zo's Kinderopvang ABC zet alles voor je op een rijtje!

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

A van Aanmelden

We beginnen bij het begin, de aanmelding. Als je gebruik wilt maken van kinderopvang, moet je kind namelijk wel ergens ingeschreven staan.  Eerst zoek je uit welk kinderdagverblijf het beste bij jou en je kind past. De volgende stap is het aanvragen van een offerte.  Aanmelden kun je tijdens de zwangerschap al doen. Als er tegen die tijd plaats is voor je kind, sluit je een contract af met de crèche. De meeste dagverblijven nodigen je eerst uit voor een kennismakingsgesprek en een meeloopdagje.

B van Buitenschoolse opvang

Als je kind naar de kleuterschool gaat, kan hij doorstromen naar de buitenschoolse opvang. Deze vorm van opvang is bedoeld voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar oud. Het gaat niet alleen om de uren na school, maar ook om voorschoolse opvang zoals in de ochtend voor schooltijd en de uren tussen de middag. De buitenschoolse opvang kan ook voor opvang zorgen tijdens de schoolvakanties. Direct contact met de school van je kind hierover is erg belangrijk. Overleg is noodzakelijk. Scholen zijn verplicht om deze vorm van opvang te regelen als je hierom vraagt

C van Crèche

De crèche is een ander woord voor kinderdagverblijf. Het doel van een crèche is kinderen lekker met elkaar laten spelen en niet zozeer opvoeden en dingen aanleren. Je kind kan al met ongeveer zes weken naar de crèche tot het vierde jaar. Je kunt zelf kiezen welke dagen en voor hoeveel uur je je kind wil onderbrengen.

D van Duur

Kinderopvang kost geld. De kosten verschillen per gemeente, jouw situatie en van welke vorm van opvang je kiest. Wettelijk komt maximaal €5,80 in aanmerking voor een tegemoetkoming. Voor de uren die niet overeenkomen met de ‘gewone’ tijden rekenen ze vaak een ander bedrag. De kosten moeten volgens de wet gelijk verdeeld worden over de ouders, werkgever en overheid.

E van Expertise

Je wilt natuurlijk dat je kind niets te kort komt op de kinderopvang. Kwaliteit is erg belangrijk. Gelukkig is sinds januari 2005 dit goed geregeld door de Wet Kinderopvang. De kinderopvangbranche  heeft samen met de belangenvereniging van ouders afspraken over de normen gemaakt. Je gemeente is verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole. Check je kinderopvang als je twijfelt bij je gemeente of vraag naar een kwaliteitscertificaat. Organisaties kunnen zich namelijk laten toetsen en ontvangen bij voldoende een certificaat. Voor gastouders geldt precies hetzelfde.

F van Flexmoeders

Het achterlaten van je kind is nooit makkelijk. Al helemaal niet als je je niet helemaal lekker voelt bij de kinderopvang in de buurt. Ook is de opvang van je kind niet altijd even flexibel. Flexmoeders.nl is een online gastouderbureau, waar ouders en oppasmoeders makkelijk met elkaar in contact kunnen komen. Via Flexmoeders.nl kun je samen een contract aan gaan waar beide partijen zich goed bij voelen.

G van Gastouderopvang

Zie je het niet zitten om je kind naar een kinderopvang te brengen? Dan is misschien een gastouder iets voor jou. Een gastouder vangt je kind thuis op. Je kind draait gewoon mee in het gezin van die ouder. Als je kind al naar school gaat, zorgt de gastouder hier ook voor. De meeste gastouders in Nederland zijn aangesloten bij een georganiseerde kinderopvang, zodat je de kosten kunt verhalen op de overheid of je werkgever.  Ook oma bijvoorbeeld kan de rol van gastouder op zich nemen.

H van Honger

Op de opvang krijgt je kind op vaste tijden eten. Meestal krijgen de kinderen iets om 10 uur in de ochtend, half 12 lunch en om 3 uur ’s middags nog fruit of iets dergelijks. Als je kind thuis is, zal het waarschijnlijk wat meer toegestopt krijgen. Probeer thuis zo veel mogelijk het ritme van de opvang aan te houden. Dan weet je baby ook waar hij aan toe is.

I van Instanties

Er bestaan verschillende organisaties en verenigingen die de belangen behartigen in de kinderopvangbranche. De belangrijkste zijn Boink, MOgroep, en kinderopvang.nl.

  • Boink is de belangenvereniging voor ouders in de kinderopvang. Ze houden zich vooral bezig met wet- en regelgeving, financiering en kwaliteit in de kinderopvang.
  • MOgroep is de brancheorganisatie voor Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening, Jeugdzorg en Kinderopvang. Deze organisatie houdt zich bezig met de discussie over een goede combinatie van school en buitenschoolse opvang.
  • Kinderopvang.nl is de voor branchevereniging ondernemers in de kinderopvang. Hier kun je onder andere een lijst vinden met alle kinderdagverblijven in Nederland die zijn aangesloten bij de branchevereniging.

J van Jij

Een kind op de crèche zorgt voor veel ren en vliegwerk. Dat vergt de nodige planning. Daarbij komt ook nog eens je schuldgevoel als je je baby achterlaat bij de kinderopvang of gastouder. Je staat hierin niet alleen, bijna elke moeder rijdt met een brok in de keel weg bij de crèche. Zorg er daarom voor dat je een goede balans vindt tussen je werk en je gezin. Als jij lekker in je vel zit, is je kind ook gelukkig. 

K van Kind

Kinderopvang is niet alleen handig voor jou als moeder, maar ook voor de ontwikkeling van je kind. Het is vaak een nuttige aanvulling op de opvoeding. Je kind leert op jonge leeftijd sociaal contact maken met andere leeftijdsgenootjes en de taalontwikkeling loopt vaak sneller. Op een peuterspeelzaal wordt je kind ook nog eens op een pedagogische verantwoorde wijze begeleid.

L van Leeftijd

Je kind kan vanaf ongeveer zes weken tot vier jaar naar de crèche. Daarna is het tijd voor de kleuterschool en stroomt hij door naar de buitenschoolse opvang. Deze opvang is voor alle basisschoolleerlingen tot twaalf jaar.

M van makkelijk

Echt heel makkelijk is de combinatie kinderen en carrière niet. Je blijft heen en weer rijden tussen de opvang, werk en je huis. Het makkelijkst is het als je opvang dicht bij je huis of werk regelt, zodat je hier niet veel tijd mee kwijt bent. Overleg samen met je partner de beste opties en maak een plan waar je samen tevreden mee bent. Bespreek ook met je werkgever de mogelijkheden, zodat je de situatie hier op aan kunt passen. Leuker kun je het niet maken, makkelijker wel.

N van Nanny

Ideaal zo’n nanny, maar ze lijken alleen weggelegd voor Madonna en Maxima. Een beetje nanny kost toch al zo’n €2000,- per maand. Toch is de nanny steeds vaker een alternatief voor kinderopvang, omdat de kosten hiervan ook de pan uit rijzen. Nanny’s onderscheiden zich van au-pairs en gastouders doordat ze een pedagogische achtergrond hebben. Samen met je nanny bespreek je de ‘oppastijden’ en je persoonlijke wensen. Er bestaan verschillende nanny-organisaties waar je terecht kunt.

O van Overheid

Kinderopvang is sinds januari 2005 goed geregeld via de Wet Kinderopvang. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is hier voor verantwoordelijk. In deze wet is onder andere opgenomen dat scholen verplicht zijn buiten schooltijden opvang aan te bieden. Eind 2007 werd er door de overheid nog €29 miljoen beschikbaar gesteld om in 2008 de buitenschoolse opvang met 16.000 extra plaatsen uit te breiden. Deze extra plaatsen moeten de wachtlijsten langzaam wegwerken.

P van Peuterspeelzaal

In de peuterspeelzaal kunnen kinderen van twee tot vier jaar terecht. Het lijkt al een beetje op een echt schooltje. Je kind zit in een groep van meestal twaalf tot vijftien kinderen en krijgt ‘les’ van gediplomeerde leidsters. Rennen, fietsen, spelen, knutselen en liedjes zingen horen er allemaal bij. Ook leren de kinderen al op jonge leeftijd contact maken met elkaar.

Q van Queue

Denk je aan kinderopvang dan denk je aan wachtlijsten. Toch gaat het hier steeds beter mee, de wachtlijsten worden steeds korter. Je hoeft je kind in ieder geval niet meer twee jaar voor de geboorte aan te melden bij de opvang. Door verschillende subsidies komen er steeds meer opvangplaatsen bij, maar tegelijkertijd maken ook steeds meer ouders hier gebruik van. Het beste kun je op tijd informeren naar de wachtlijst bij de kinderopvang naar je keuze.

R van Racen

Het is vaak racen om je kind op tijd van de opvang te halen. Files en overwerk gooien vaak roet in het eten. Dagelijks moeten er veel ‘juffen’ wachten op ouders die structureel te laat komen. Sinds kort worden deze laatkomers op sommige crèches beboet met €25 per keer. Dus vertrek op tijd zodat je niet hoeft te racen en een (verkeers)boete riskeert.

S van Subsidie

Via de wet is geregeld dat de kosten van kinderopvang gelijk verdeeld zijn over de overheid , de ouders en werkgever. Ieder betaalt dus eigenlijk een derde. De rekening gaat eerst naar jou, waarna je deze betaalt. Hierna kun je via de Belastingdienst een vergoeding vragen. Dit deel wordt als één bedrag via de Belastingdienst uitgekeerd als Kinderopvangtoeslag. Als je moeder oppast, kun je haar laten registreren bij een erkend bureau en dit ook opgegeven bij de Belastingdienst. 

T van Tijd

In het begin zal je kind net als jij moeten wennen aan de kinderopvang. Sommige kinderen gaan meteen spelen en zijn je vergeten zodra je ze over de drempel zet. Anderen laten hun traantjes keer op keer over hun wangen biggelen. Hoe moeilijk het ook is, geef niet na een paar keer proberen al op. Laat je kind langzaam wennen aan de begeleiders en de andere kinderen. Je zult zien dat het steeds beter gaat. Sommige kinderen worden nooit fan, maar bij de meeste gaan de oogjes al glimmen als ze hun eigen ‘klasje’ weer zien. 

U van Uit

Kinderopvang tijdens je werk is handig en noodzakelijk. Maar daarnaast wil je ook wel eens een avondje uit. Waar blijf je dan met je baby? Uit eten hoeft in ieder geval geen probleem meer te zijn. Tegenwoordig zijn er speciale restaurants waar een nanny in een aparte ruimte zorgt voor de kids. Daarnaast kun je natuurlijk een oppas regelen via de oppascentrale of een betrouwbaar familielid inschakelen.

V van Veiligheid

In de Wet Kinderopvang is opgenomen aan welke kwaliteitseisen kinderopvangcentrums moeten voldoen. Deze eisen zijn vooral gericht op de veiligheid van je kind. Hieronder valt niet alleen veilig meubilair en speelgoed, dus de fysieke veiligheid, maar bijvoorbeeld ook gezondheid en hygiëne. De organisaties moeten zelf de kwaliteit in het oog houden.  Consument en Veiligheid ondersteunt de kinderopvangorganisaties hier mee, via een helpdesk,  website en door trainingen. De kinderopvangorganisaties moeten ook verslagen maken, zodat deze ingezien kunnen worden.

W van Werkgever

Vanaf 1 januari 2007 is je werkgever verplicht mee te betalen aan de kosten van de opvang van je kind. De verplichte bijdrage komt neer op een derde van de totale kosten.
Ook regelen veel grote bedrijven, als secondaire arbeidsvoorwaarde, kinderopvang voor hun werknemers. Je werkgever huurt bij een kinderdagverblijf een plaats voor je kind of is de opvang zelfs in het bedrijf intern geregeld. Bespreek met je werkgever wat de mogelijkheden zijn binnen het bedrijf.

X van XXX

Mama kusje! Je kind achterlaten in de opvang voelt niet altijd lekker. Vooral niet als je baby ziekig is of de eerste keer met tranen voor de deur staat. Jij als mama hebt het op die momenten veel zwaarder dan je kind. Helemaal wennen doet het nooit, maar je voelt je een stuk beter als je een fijn gevoel hebt bij de opvang van je kind.

Y van Yuppie

De balans tussen werk en privé is niet altijd in evenwicht. Toch moet je niet alleen aan je werk denken. Het is belangrijk dat je eerst in balans komt met jezelf, zodat jij lekker in de vel zit. Als jij je goed voelt, straalt dat uit op je omgeving. Dus presteer je beter op je werk en ook thuis. Verwen je zelf en neem tijd voor jezelf. Voel je niet slecht als je een keer niet de badkamer grondig schrobt en laat die speelgoedhoek even voor wat die is. Concentreer je op wat jij belangrijk vindt en waar jij voldoening uit haalt. Je zult zien dat het werkt!

Z van Zelfstandig

Ook als zelfstandige met een eigen bedrijf heb je recht op kinderopvangvergoeding. Vanaf 1 januari 2007 heb je recht op de vaste toeslag en op de inkomensafhankelijke toeslag. Je ontvangt extra compensatie voor het ontbrekende deel van de werkgever. Deze kun je aanvragen bij de Belastingdienst.

Reageer op artikel:
Kinderopvang ABC
Sluiten