Redactie
Redactie Gezin 6 jun 2018

Kinderopvang checklist

Wanneer je na de bevalling weer aan het werk wilt, zul je een vorm van opvang moeten regelen. Wordt het een oppasmoeder, vertrouw je je kind aan je (schoon)moeder toe of kies je toch voor de crèche? En zo’n crèche kiezen, hoe doe je dat eigenlijk?

Soms krijg je het idee dat er qua kinderdagverblijf weinig te kiezen valt. Je bent gebonden aan een straal rond je woon- of werklocatie en voor de meeste crèches is een behoorlijke wachtlijst. Toch is het zaak wel kritisch te blijven. Je wilt tenslotte dat je kind wel op een fijne en veilige opvangplek terecht komt! Gebruik daarom de Mama en Zo checklist.

Intuïtie

Krijg je een goed gevoel bij je eerste belletje of bezoek aan het kinderdagverblijf? Neemt men echt de tijd voor je en worden je vragen goed beantwoord? Let ook op wat de andere leidsters en uiteraard de kids uitstralen. Maak daarom bij voorkeur een afspraak op een tijdstip dat de meeste kinderen wakker zijn, rond lunch- of theetijd.

Locatie

Kies je voor opvang dichtbij huis of juist in de buurt van je werk (of dat van je partner)? Bedenk ook wie van jullie twee het makkelijkst vrij kan krijgen als jullie gup in verband met ziekte onverwachts moet worden opgehaald.  Ook is het handig op te checken of je er bij het halen en brengen makkelijk even kunt parkeren. Rijd daarom eens ’s ochtends of ’s avonds langs de crèche.

Lifestyle

Past het kinderdagverblijf bij jullie levensstijl? ‘Werkt’ de crèche volgens een bepaalde filosofie? Kunnen jullie je vinden in het dagritme dat er op nagehouden wordt? En wat wordt er bijvoorbeeld gegeten en gesnoept? Daarnaast is het belangrijk om te weten of de flexibiliteit van het dagverblijf aansluit bij jullie werktijden. Op welke tijden kun je je kind halen en brengen? En mag hij ook komen als hij een beetje ziekjes is?

Groepen

Hoeveel kinderen zitten er op een groep? Hoeveel (gediplomeerde) leidsters zijn daar bij? Check ook of de groepen aan het begin of einde van de dag worden samengevoegd en voor hoe lang dat dan is. Een groep op het kinderdagverblijf kan horizontaal of verticaal zijn ingedeeld. Horizontaal wil zeggen: ingedeeld naar leeftijd. In verticale groepen zitten kinderen van verschillende leeftijden. De laatste vorm bootst min of meer de gezinssituatie na. Het voordeel van de horizontale indeling is dat de leidsters zich geheel kunnen richten op de bewuste leeftijdsgroep en de ontwikkeling binnen die groep.

Spelen & leren

Het belangrijkst is natuurlijk een lieve leidster, maar je baby moet zich op het kinderdagverblijf ook kunnen vermaken. Worden er speciale activiteiten georganiseerd? Is er genoeg uitdagend speelgoed. Zijn er klauter- en klimmogelijkheden? Hoe vaak wordt er buiten gespeeld? Natuurlijk let je er ook op of alles schoon en veilig is. De meeste kinderdagverblijven werken tegenwoordig ook met een pedagogisch plan. Vraag of je een kopietje daarvan mee kunt krijgen.

Contact

Hoe intensief zijn de ouders betrokken bij de crèche? Kun je als ouder makkelijk bij de leidster terecht als er wat is? Is het een kwestie van halen en brengen of wordt er verwacht dat je ‘s ochtends nog een kopje koffie meedrinkt? Zijn er ouderavonden en worden die goed bezocht? Is er ook een oudercommissie en heeft die voldoende leden?

Kwaliteit

Om de kwaliteit van kinderopvang te garanderen zijn er een aantal kwaliteitseisen vastgelegd. De kinderopvanginstelling moet rekening houden met:

  • goede hygiëne
  • veiligheid
  • voldoende binnen- en buitenruimte
  • inrichting
  • maximum aantal kinderen per leidster
  • maximum groepsgrootte
  • voldoende informatie aan ouders

GGD & HKZ

De gemeente is uiteindelijk verantwoordelijk voor het toezicht op de kwaliteit. De GGD voert daarom inspecties uit. Kindercentra die aan de eisen voldoen, komen in een register bij de gemeente.  Dit register – meestal met uitgebreide bijbehorende verslagen – kun je vaak raadplegen via de site van de GGD in jouw regio. Een prima uitgangspunt voor de zoektocht naar een veilige crèche! Voor kinderdagverblijven bestaat daarnaast een keurmerk, het HKZ-certificaat van de Stichting Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector. Check of de crèche van jouw keuze hierbij is aangesloten »

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kinderopvang checklist
Sluiten