Zo kies je de juiste kinderopvang voor jouw baby of peuter

Als je kinderen krijgt, is de kans groot dat zij  op een bepaald punt wat uurtjes door zullen brengen bij de kinderopvang.

Sommige kinderen komen er misschien een enkele keer of maar één dag, terwijl andere kindjes er misschien wel 4 of 5 dagen per week doorbrengen.
Hoe lang of kort de tijd ook is; het belangrijkste is dat je kind het er goed naar de zin heeft en zich op zijn of haar gemak voelt.

Zelf zal je misschien ook wat eisen of wensen hebben als het op het het kiezen van een kinderopvang aankomt. Denk aan de maaltijden, de dagprogramma’s en de begeleid(st)ers. We stellen een lijstje op van zaken waar je bij het kiezen van een kinderopvang zeker even aan moet denken:

1. Kwaliteit en certificaten

Gelukkig heeft de wet in Nederland ervoor gezorgd dat kinderopvang aan behoorlijk wat eisen moeten voldoen. De wetten schrijven vooral restricties uit op groepsgrootte, hygiëne en veiligheid. Controles vinden elk jaar plaats, waarna er rapporten worden opgesteld. Benieuwd naar de rapporten van verschillende kinderopvangcentra in jouw stad? Die kan je via deze website opvragen.

Als je verschillende centra checkt op hun kwaliteit, kijk dan ook even of de centra die jouw voorkeur hebben in bezit zijn van het HKZ-certificaat. Dit staat voor Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector. Dit certificaat wordt verstrekt aan centra die het welzijn van kind en communicatie met de ouders voorop stellen, en waarbij interne zaken goed georganiseerd zijn.

2. Communicatie

Communicatie met jou als ouder, maar ook met de kinderen waar ze op passen is heel erg belangrijk. Wordt er bijvoorbeeld elke dag een rapportje opgemaakt over hoe je kind zich heeft gedragen, of wat hij of zij heeft gedaan? Of wordt dit in een andere vorm af en toe met de ouders besproken?

Een ander, meer recent vraagstuk is jouw kind in combinatie met social media. Sommige centra nemen bijvoorbeeld foto’s en delen deze op verschillende platformen met de ouders. Worden er ook foto’s gedeeld op sociale media kanalen en is het mogelijk om je kind daar wellicht voor uit te sluiten?

Er bestaan ook kinderopvang centra waarbij ouders via een camera op bepaalde momenten mee kunnen kijken. Het is belangrijk om voor jezelf en je kind te bepalen of dit iets is waar je een mogelijk probleem mee hebt.

3. Openingstijden & flexibiliteit

Check van tevoren de openingstijden van verschillende opvangcentra.
Als je een keer over moet werken of je bent te laat, in hoeverre is dit een groot probleem? En mocht je onverhoopt een keer een aantal dagen willen ruilen, is dit dan mogelijk? Er zijn genoeg centra waarbij de aangegeven dagen sluitend zijn. Een keer een woensdag ruilen voor een maandag blijkt in de praktijk vaak lastig.

Ga je een paar weken op vakantie en breng je je kind dan niet naar de opvang? Zoek dan van tevoren goed uit of je deze dagen op een later moment weer zou kunnen inhalen, als dit nodig zou zijn.

4. Voeding

Voor de ene ouder is dit ontzettend belangrijk, de ander geeft er minder om. Feit is wel dat steeds meer opvangcentra proberen de kinderen gezond en (zo veel mogelijk) biologisch te laten eten. Voor een volledig biologisch menu betaal je op een opvangcentra vaak meer.
Ook zijn er centra waarbij de kinderen tussen de middag warm eten, of aan het einde van de dag nog een kleine maaltijd krijgen. Op die manier zou je als ouder iets meer speling hebben als je na een dag werken thuis komt en je moet nog een gezonde maaltijd bereiden.

Vraag ook altijd goed rond over de mogelijkheden als je een kind met een allergie hebt. In hoeverre kan hier rekening mee gehouden worden?

5. Interactie met de kinderen

Dagen op een kinderopvang kunnen soms behoorlijk lang zijn voor een (jong) kind. Of je kind een leuke dag heeft gehad of niet, hangt vaak samen met wat hij of zij die dag heeft gedaan. Kan je kind bijvoorbeeld elke dag veilig buiten spelen? Is er genoeg speelgoed aanwezig, en waar bestaat dit speelgoed uit? Soms kunnen deze giftige stoffen bevatten, of kan er vloeistof gaan lekken.

Ook is het altijd verstandig om te kijken naar de interactie tussen de begeleid(st)ers en de kinderen. Wordt er veel samen gespeeld, of houdt de leiding hierin wat meer afstand? Neemt de leiding af en toe even rustig de tijd voor 1 op 1 contact, in de vorm van boekjes lezen of spelen? Benaderbare begeleid(st)ers die vaak en bewust contact maken met je kind, door bijvoorbeeld veel te praten, te spelen en zich aan te passen op de ooghoogte van jouw kind, zijn wenselijk.

Het is ook goed om naar de interactie te kijken tussen de leiding van de kinderopvang en de ouders, als je bijvoorbeeld een opvangcentra gaat bezoeken. Halen ouders de kinderen snel op, zonder gesprek? Of neemt de leiding even de tijd om de ouders een update te geven over hoe het kind het heeft gehad die dag?

6. Consistentie

Veel kinderen vinden regelmaat heel erg fijn. Vraag in hoeverre er sprake is van een bepaalde structuur over de dag. Wordt er op dezelfde tijd gegeten? Gaan kinderen vaak op hetzelfde moment naar buiten? Kan er rekening geworden met middagdutjes op hetzelfde moment?

Dezelfde begeleid(st)ers op dezelfde dagen kunnen ook een zekere routine bieden voor je kinderen. Constant wisselende leiding bij een kinderopvang kan verwarrend zijn, zowel voor kind als ouders. Vraag in hoeverre de kinderopvang werkt met fulltimers en een vast rooster.

Tip:  Als je in aanmerking wilt komen voor kinderopvangtoeslag, dan is het belangrijk dat de kinderopvang die jij gekozen hebt voorkomt in het Landelijke Register voor Kinderopvang. Dat kan je hier checken.

Lees ook:

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Zo kies je de juiste kinderopvang voor jouw baby of peuter
Sluiten