Redactie
Redactie Dreumes 6 jun 2018

Kinderschoenen kopen, waar let je op?

De eerste schoentjes voor je kind kopen, het klinkt simpel, maar er komt veel bij kijken. Wanneer moet je het eerste paar kopen? Hoe weet je of het een goede schoen is voor je kind en zijn die leuke, trendy schoenen wel goed voor zijn voetjes? Wij leggen het je uit.

Vroeger was het normaal om vanaf de eerste pasjes schoenen te kopen voor je baby. Nu wordt steeds meer aangeraden om baby’s binnen zoveel mogelijk op blote voeten te laten lopen. Zodra je kind ook buiten gaat lopen, zijn schoenen pas echt nodig. Let hierbij op de juiste maat, wijdte en het materiaal. Tot je baby een jaar of twee is, groeien de voeten heel snel en verandert hij ongeveer elke drie maanden van schoenmaat.
 
Mama en Zo tip: Ieder kind begint met lopen op zijn eigen tempo. Lees in ons artikel 'Leren lopen' alles over het proces.

Wat is een goede schoen?

De eerste kinderschoentjes zouden de volgende kenmerken moeten hebben: licht van gewicht, soepele zolen met profiel (tegen het uitglijden) en gemaakt van ventilerend materiaal, omdat je kind zich dan vrij kan bewegen. Je denkt als mama misschien slim te zijn als je een schoen op de groei koopt, maar dat ondersteunt de voet van je kind niet en is slecht voor zijn houding. Niet doen dus!

Waar moet je op letten voor een goede pasvorm?

Bij het kopen van nieuwe schoenen moet je als moeder op een paar dingen letten, aangezien iedere voet zijn eigen pasvorm heeft. Niet alleen de lengte, maar ook de breedte en hoogte van de voet moeten per kind bekeken worden. Zorg dat je kind sokken draagt tijdens het schoenen passen, want de pasvorm van de schoen is ook afhankelijk van de dikte van de sokken. Vind je het lastig om de pasvorm te bepalen? Vraag dan advies in de schoenenwinkel.

Is de schoen groot genoeg?

Om te kijken of je de goede maat hebt, kun je drukken op de voorkant van de schoen. De algemene ‘regel’ is dat wanneer er een ongeveer duimbreedte ruimte is tussen de langste teen en de voorkant van de schoen, de lengte goed is. De achterkant van de schoen moet natuurlijk bij de hiel wel goed aansluiten.

Mama en Zo tip: Je kind groeit zo snel op. Voor je het weet kan hij praten, lopen en is hij zindelijk. Lees hier alles over de top 10 peutermijlpalen.

Trendy schoenen?

Je ziet steeds vaker kinderen lopen met kleine hakjes onder hun schoenen, leuke ballerina’s of trendy sneakers. Maar is dit nu ook wel goed voor de voeten van je kind? Vaak ondersteunen schoenen zoals All Stars of ballerina’s de enkel van je kind niet op de juiste manier. Het is dus geen goed idee om dit soort schoenen aan te schaffen, ook al staat het nog zo leuk. Je kind heeft meer aan een ondersteunende stevige schoen.

Reageer op artikel:
Kinderschoenen kopen, waar let je op?
Sluiten