Kinderwens zonder (geschikte) partner: alles over spermadonors

Als je als vrouw in een relatie zit met een vriend of man en je hebt een kinderwens, dan is ongeveer 80% van de vrouwen binnen een jaar zwanger.

Het wordt echter lastiger als je als vrouw een kinderwens hebt, maar je geen geschikte partner hebt.
Denk aan alleenstaande vrouwen, lesbische stellen of stellen waarbij de partner geen geschikt zaad heeft. Het krijgen van een kind wordt dan direct een stuk gecompliceerder.

Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer mogelijkheden waarbij je als vrouw gebruik kan maken van een spermadonor.

Alle mogelijke manieren vind je in dit artikel.

Verschillende soorten spermadonors

A-donor

Een A-donor is een anonieme donor. Hij doneert anoniem zaad aan een spermabank. Gegevens kan je van deze donor niet opvragen. In Nederland mogen donoren hun zaad niet meer anoniem doneren. Het moet altijd mogelijk zijn voor kinderen om later contact te zoeken met hun biologische vader.

Als je toch een anonieme zaaddonor wilt, ben je hiervoor aangewezen op het buitenland. De grootste en meest bekende spermabank vind je in Denemarken. Hier kan je kiezen voor zowel anonieme donatie, of donatie waarbij basisgegevens zoals lengte, opleidingsniveau, kleur ogen en haar beschikbaar zijn. In deze gevallen kan je ook kinderfoto’s van de donor zien.

Een voordeel van een spermadonor uit Denemarken is dat er bijna geen wachttijden zijn. Denen krijgen een kleine vergoeding voor het doneren van sperma. Ook lijkt doneren in Denemarken een minder grote issue, en zijn Denen volgens de spermabank altruïstischer. Zo is ongeveer 50% van de Denen ook bloeddonor.

spermadonor-mamaenzo.nl
Thomas is een Deense spermadonor. Hij heeft al meer dan 100 kinderen in meerdere landen verwekt. Hij doneert wekelijks zaad, waar hij 80 euro voor krijgt. Naar eigen zeggen doet hij het echter voornamelijk voor vrouwen met een kinderwens. Bron: NPO 1 Radio

Als je een Deense spermadonor hebt uitgekozen, kan je je daarna bijvoorbeeld in België laten insemineren. In Nederland is het niet mogelijk om je met anoniem donorzaad te laten insemineren.

Via deze link kan je een kijkje nemen op de website van Cryos Spermabank in Denemarken.

B-donor

Een B-donor is een donor waarvan er wel basisgegevens van op te vragen zijn. Zo weet je het een en ander over de achtergrond en uiterlijke kenmerken. De zaaddonor kan hier in uitzonderlijke gevallen bezwaar tegen maken, mits de beweegreden gegrond is. Ook is het voor je kind mogelijk om contact te zoeken met de biologische vader vanaf 16 jaar, als daar behoefte aan is. De donor kan echter nooit contact met jouw kind opnemen.

Als je via een Nederlandse spermabank een donor regelt, zal dit altijd een B-donor zijn. Nederlandse klinieken zullen altijd kiezen voor een donor die over dezelfde uiterlijke kenmerken beschikt als jij. Zo is de kans het grootst dat je kind op je zal lijken.

C-donor

Een C-donor is iemand die je zelf kent. Via via ken je misschien een vriend of familielid die zaad wilt doneren, of je kan iemand vinden via een matchingsite. Dit is een goede optie als je graag wilt dat de donor een rol speelt in het leven van je kind. Hoe groot deze rol is, bepaal je in overeenstemming met de donor. Een nadeel van het zoeken van een eigen donor, is dat de regels zelf opgesteld dienen te worden, en dat er niet altijd toezicht is. Zo zal je vaak niet zeker weten of de donor geen seksueel overdraagbare aandoening heeft, of wat de kwaliteit van het sperma is.

Als je op zoek gaat naar een bekende spermadonor, kan je ook een vorm van co-ouderschap overwegen. Hierbij zoek je bijvoorbeeld naar een homoseksueel stel die ook een kinderwens hebben en op zoek zijn naar een eicel. Als het goed klikt en jullie wonen bij elkaar in de buurt, zou dit een mogelijkheid kunnen zijn. Wel dienen alle wensen, voorkeuren en regels vooraf goed gedocumenteerd te worden, zodat er vroeg of laat geen misverstanden kunnen ontstaan.

Websites waar je in contact kan komen met mogelijk spermadonoren, zijn:

Inseminatie

In de kliniek
Als je kiest voor een spermadonor via een kliniek, dan is de kans groot dat je ook op deze locatie wordt geïnsemineerd. Dit gebeurt in jouw vruchtbare periode, vaak 2 of 3 keer, met een tussenpoos van 1 dag.
Als je geïnsemineerd wordt met donorzaad, heb je de garantie dat het zaad van goede kwaliteit is, en dat het donorzaad ziektevrij is.
Als je na de eerste poging niet zwanger bent, kan het proces meerdere malen herhaald worden.

Thuis
Als je kiest voor een spermadonor die je kent, dan is de kans groter dat je de inseminatie zelf thuis doet. Hiervoor kan je bij de apotheek een spuitje ophalen.
Veel vrouwen spreken thuis af met de bekende donor, waarna ze hem even de tijd alleen geeft. Nadat hij het sperma heeft opgevangen, kan het sperma in het spuitje gegoten worden, waar je je als vrouw mee insemineert. Het is slim om na de inseminatie even een kwartiertje te blijven liggen.

2DOC bracht in 2017 een documentaire uit over homoseksuele stellen met een kinderwens. Deze documentaire kijk je via deze link.

Lees ook:

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Kinderwens zonder (geschikte) partner: alles over spermadonors
Sluiten