Redactie
Redactie Baby 8 jun 2018

Kinderziekten: vlekkenparade

Zielig hoor, als je baby niet lekker in zijn vel steekt! Letterlijk, want er zijn diverse kinderziektes die gepaard gaan met vlekken, blaasjes of andersoortige uitslag. Ziek zijn is natuurlijk nooit leuk, maar gelukkig ziet het er meestal vervelender uit dan het is. Het is wél belangrijk dat je weet welke ziekte jouw kind heeft. In het kader van ‘herken de vlek’ hebben we de kinderziekten die blaasjes of vlekjes veroorzaken voor je op een rijtje gezet.

Mazelen

Van de mazelen kan je baby helaas flink ziek zijn. Gelukkig komt deze ziekte in Nederland haast niet meer voor, omdat de meeste kinderen ertegen ingeënt zijn. Mazelen begint met iets dat op verkoudheid lijkt: niezen, hoesten, rode ogen en koorts. Na drie dagen verschijnen er witte plekjes aan de binnenkant van de wang. De vierde of vijfde dag komen er paarsrode vlekjes in het gezicht en achter de oren. De vlekjes verspreiden zich naar romp, armen en benen. Lees hier meer over de mazelen.

Rode hond

Rode hond begint met opgezette klieren achter de oren. Na een dag ontstaan rozerode vlekjes in het gezicht en achter de oren. De uitslag verspreidt zich over het hele lichaam. Soms zijn er zoveel vlekjes dat de hele huid rood ziet. Ook tegen de rode hond wordt je kindje – als je daar toestemming voor geeft – ingeënt, in zijn veertiende maand. Meer over de rode hond lees je hier.

Roodvonk

Roodvonk begint met keelpijn en koorts. Kenmerkend voor deze kinderziekte is de zogenaamde ‘frambozentong’. De tong wordt eerst wit en na drie dagen rood en dik. Op de derde dag wordt de huid roze en zijn er rode, ruwe puntjes op de borst te zien. De uitslag verspreidt zich over het hele lichaam, vooral naar de oksels en de liezen. De koorts begint na drie dagen te dalen. De uitslag verdwijnt enkele dagen later. Na twee tot drie weken wordt de huid schilferig, vooral op de handpalmen en voetzolen. Als je denkt dat je kindje roodvonk heeft, dan is het verstandig de huisarts te waarschuwen. Hier kan je kindje namelijk flink ziek van zijn. Lees hier meer over roodvonk.

Vijfde ziekte

De vijfde ziekte begint met rode wangen met symmetrische rozerode vlekjes. De uitslag verspreidt zich naar romp, armen en benen en kan wat jeuken. Er ontstaan steeds meer vlekken, zodat soms de hele huid rozerood is. Je kindje kan ook koorts krijgen. Na tien dagen is de uitslag meestal verdwenen. Hier vind je meer over de vijfde ziekte.

Zesde ziekte

De zesde ziekte veroorzaakt hoge koorts. Soms zetten de klieren in de hals en achter de oren op. Na drie tot vijf dagen daalt de temperatuur. Er ontstaan kleine lichtrode vlekjes op de romp en in lichte vorm soms ook in het gezicht. De uitslag jeukt niet en trekt binnen één of twee dagen weg. Lees hier meer over de Zesde ziekte.

Waterpokken

Waterpokken begint met hoesten, rode oogjes en niezen; een soort verkoudheid dus. Vervolgens krijgt het kind koorts en uitslag. Over het hele lichaam kunnen rode vlekjes en blaasjes ontstaan, zelfs in de mond, in het haar en op de oogleden. Door krabben kunnen de plekjes gaan ontsteken. Na enkele dagen verdrogen de blaasjes tot korstjes. Het kan twee weken duren voor de laatste korstjes weg zijn. Hier lees je meer over de waterpokken.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Kinderziekten: vlekkenparade
Sluiten