Bewezen: kindjes zijn verzorgender als ze jongere broertjes of zusjes hebben

Hoewel een gezin met meerdere kinderen soms behoorlijk uitdagend kan zijn, heeft de wetenschap al meerdere keren bewezen dat broertjes en zusjes een positief effect op elkaar hebben.

In  een nieuw onderzoek, gepubliceerd in het vakblad Child Development, wordt nu echter ook aangetoond dat niet alleen de jongste kinderen, maar ook de oudere broertjes of zusjes baat hebben bij een benjamin in de familie.

Een Canadees onderzoek met camera’s

Het onderzoek werd uitgevoerd met behulp van camera’s, die in de huizen 452 gezinnen met verschillende etnische achtergronden werden opgehangen. De kinderen waren allemaal tussen de 2 en 18 jaar oud. Het onderzoek werd gedaan met behulp van een acteur. Deze speelde een persoon die hulp nodig had. Er werd gekeken naar zowel de gezichtsuitdrukkingen van de kinderen, als ook naar hun fysieke reactie.

Hoewel vroeger werd gedacht dat kinderen zich pas echt empatisch ontwikkelen in de puberteit, liet deze studie zien dat dit al veel eerder gebeurt. Jongere kinderen met jongere broertjes of zusjes, lieten al op veel vroegere leeftijd een verzorgend karakter zien. Onderzoekers geloven dat deze empathische ontwikkeling al word gestimuleerd op het moment dat kinderen niet meer de jongste zijn in huis.

Broertjes en zusjes; het verschil

Het onderzoek liet echter wel één opvallende afwijking zien: bij jongere jongetjes van nog kleinere zusjes bleken de empathische gevoelens zich minder snel te ontwikkelen. Dit leek minder snel te gaan dan in andere combinaties tussen broertjes of zusjes. Meer onderzoek is nodig om aan te tonen waarom dit het geval is.

Wel is deze conclusie in lijn met eerder gedane onderzoeken, naar de empathische ontwikkeling van oudste dochters. In het boek The Eldest Daughter Effect’ komt ook naar voren dat veel meisjes die de oudste zijn in huis, later vaker een leiderschapsrol nemen als ze volwassen zijn. Angela Merkel, Oprah Winfrey, Sheryl Sandberg en Beyoncé zijn hier voorbeelden van.

Lees ook:

Reageer op artikel:
Bewezen: kindjes zijn verzorgender als ze jongere broertjes of zusjes hebben
Sluiten