Een kindvriendelijke tuin voor peuters? Met deze 10 tips creeër je hem

Het is lente, de zon gaat weer schijnen en de achterdeur kan weer open. Het is een heerlijk gezicht om je kroost door de tuin te zien banjeren, bovendien zijn veel kids dol op buiten spelen. Maar hoe zorg je er nu voor dat je tuin een beetje kindvriendelijk is? Wij vertellen het je!

Bij een kindvriendelijke tuin hoef je niet meteen te denken aan een speeltuin. Kinderen hebben vaak helemaal niet veel nodig om lekker buiten te kunnen spelen. Als je met deze paar simpele dingen rekening houdt is jouw tuin in no-time kindvriendelijk.

Een kindvriendelijke tuin

Ben jij klaar voor de lente en de zomer? Of eigenlijk, is je tuin daar wel klaar voor?

1. Planten

Het belangrijkste is misschien wel de beplanting. Check altijd of je geen giftige planten in je tuin hebt staan. Kleine kinderen houden namelijk van blaadjes plukken en dan zit een ongeluk in een klein hoekje. Wat je wél in je tuin moet zetten? Kies voor grotere planten, struiken en boompjes. Die kunnen vaak wel tegen een stootje.

2. Moestuin

Leuk en leerzaam! Een moestuintje vinden veel peuters geweldig. Ze leren over het proces van zaaien en oogsten en ze kunnen er echt bij helpen. Van de zaadjes planten tot water geven en oogsten. Je hoeft hier trouwens geen grote tuin voor te hebben. Het kan ook prima in bloempotten!

3. Zand en water

Twee dingen waar kinderen nooit genoeg van krijgen zijn zand en water. Nu hoef je niet perse een zandbak in je tuin te hebben, een grote emmer of zandtafel volstaat ook.

4. Ondergrond

Kies voor een prettige ondergrond om op te spelen. Denk daarbij aan gras (of kunstgras) houtsnippers of rubberen tegels. Deze ondergronden zijn wat zachter dan tegels en dat vinden kinderen vaak prettig.

5. Speelgoed

Buitenspeelgoed kan natuurlijk niet ontbreken in een kindvriendelijke tuin. Nu hoeft je hele tuin niet bezaaid te liggen met frisbee’s en ballen, maar een paar speeltjes zorgen toch voor meer speelplezier. Denk aan een bal, emmer, schep, stoepkrijt en bellenblaas bijvoorbeeld.

En oké, we geven het toe, kinderen zijn ook verzot op schommels, trampolines, glijbanen, klimrekken, speelhuisjes, wip wappen en zandbakken. Dus heb je de ruimte en vind je het zelf geen probleem om er tegenaan te kijken? Dan doe je ze er vast een groot plezier mee.

6. Erfafscheiding

Kinderen en zeker peuters zijn onderzoekend. Als je tuin niet goed afgesloten is zullen ze binnen de kortste keren op straat lopen. Zorg daarom voor een goede, stevige en gesloten erfafscheiding. Let er ook op dat het tuinhek of de deur van de schutting niet door je peuter geopend kan worden.

7. Denk simpel

Honderden euro’s uitgeven aan een speeltoestel of een hovenier? Niet nodig. Een simpele kuil of een berg begroeid met gras zijn voor kinderen vaak het allerleukste om in en op te spelen. Of maak een pad van stap stenen waarover ze kunnen springen. Succes gegarandeerd!

8. Dieren

Veel peuters zijn fan van dieren. Leuke dieren voor in de tuin zijn bijvoorbeeld kippen of konijnen. Als je tuin goed afgesloten is (zie punt 6) kunnen ze ook los lopen. Binnen de kortste keren zal je kind met de dieren dikke vriendjes zijn.

9. Schaduw

In de zomer is het fijn als je een paar schaduwplekken hebt waar je kind kan spelen. Zo kunnen ze ook in het warme weer veilig naar buiten. Een schaduwplek kun je eenvoudig maken met een grote parasol of een zonnedoek.

10. Opslag

En dan, als de tuin na kinderbedtijd eindelijk van jezelf is, wil je niet tegen al die kindertroep aankijken. Zorg er daarom voor dat je een fijne (en grote) opslagplek hebt voor al het losse speelgoed. Opgeruimd staat netjes!

Lees ook:

Slecht weer buiten? 6 tips om binnen te spelen met je peuter

Schermen uit en naar buiten: 5 redenen waarom naar buiten gaan zo belangrijk is voor kinderen

 

Reageer op artikel:
Een kindvriendelijke tuin voor peuters? Met deze 10 tips creeër je hem
Sluiten