Redactie
Redactie Do's & don'ts 7 jun 2018

Klaar voor de volgende?

Wanneer jouw baby is uitgegroeid tot kleine dreumes, begint het vaak weer te kriebelen. Een broertje of zusje voor dat kind, dat zou toch leuk zijn. Maar een tweede – of misschien wel derde – erbij brengt veel verandering met zich mee. Hoe weet je of je er weer klaar voor bent?

Met de komst van het eerste kind is er al heel veel veranderd. Van ‘stel’ werd je ineens een echt ‘gezin’, met alle voordelen en nadelen die daar bij horen. Weet je nog hoe moeilijk het in het begin soms was? De volksverhuizing als je ergens op visite ging, het plotselinge besef dat je niet meer zo makkelijk de deur uit kon hollen om een boodschap te doen. En weet je ook nog hoe leuk het was? Dat kleine hummeltje in zijn wiegje? Een tweede kind geeft uiteraard nog meer verandering in jullie leven. Het is goed om – samen met je partner – te kijken of je er al klaar voor bent.

Ben je fit?

Hoe zit het met jullie lichamelijke en emotionele gesteldheid? Zijn jullie beide weer een beetje fit? Ook voor jouw partner geldt dat er veel veranderd is vanaf de dag dat de eerste geboren werd. Loop samen eens het afgelopen jaar door. Moeten jullie er niet eerst weer eens lekker met zijn tweetjes op uit, al is het maar voor een weekendje? Of jouw lichaam er weer aan toe is, is ook een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen. Wie weet ben je nog niet helemaal bijgekomen van de gebroken nachten die je hebt gehad na de geboorte van de eerste, en doe je er goed aan jezelf eerst weer op te laden.

Voor- en nadelen

Wanneer je een poosje wacht met een volgend kind, heeft dit natuurlijk als voordeel dat je nog lekker ongestoord en bewust van je kleine dreumes kunt genieten. Ook houden je partner en jij meer tijd voor elkaar en voor jullie kleintje over. Nadeel van even wachten is dat het leeftijdsverschil tussen de twee wat groter is. Een voordeel van niet te lang wachten is dat de dreumes er, door het kleine beetje leeftijdsverschil met zijn broertje of zusje, een speelkameraadje bij heeft waarmee het later lekker allerlei geheimpjes voor en over jullie kan gaan delen.

De volle 100%

Wat je ook kiest: het is de bedoeling dat jullie er beiden voor de volle 100% achter staan. Want wederom zal je leven ingrijpend veranderen en natuurlijk ook het leven van het eerste kind.

Reageer op artikel:
Klaar voor de volgende?
Sluiten