Redactie
Redactie Opvoeden 12 jul 2018

Kleine dingetjes die laten zien dat je van je kinderen houdt (in plaats van het te zeggen!)

Natuurlijk houd je van je kind. Vanaf het moment dat je telg is geboren, is die glimlach niet meer van je gezicht te slaan én raak je er niet over uitgesproken. Dat moedergevoel is overweldigend en je kunt op wel duizenden manieren laten zien dat je van ze houdt. Alleen is het soms lastig om in te schatten of je het wel genoeg laat zien, naast het ze te vertellen.

Online Life Coach Mitzi Bockman geeft tips op enkele kleine puntjes. Naast het gebruikelijke ‘Mama houdt van je’, zit het hem ook in de details. Je kunt bijvoorbeeld op een leuke én misschien wel creatieve manier laten zien dat je stapel op ze bent, zonder ook maar één woord te zeggen.

Natuurlijk kom je al een heel eind als je het meteen, recht door zee, vertelt dat je helemaal gek op ze bent. Een paar kleine dingetjes om toe te passen met een maximaal resultaat! Show the love!

Luister naar ze

Spreekt voor zich, maar kinderen hebben altijd meer te vertellen dan je denkt. Er zijn dan ook simpelweg momenten dat de woorden langs je heen gaan. Gevalletje oren te kort. Je kunt in principe ook niet áltijd je aandacht erbij houden.

Er komt dan ook vaak een boel ‘onzin’ uit die kleine, schattige mondjes. Maar je zou een paar momenten per dag een één-op-één moment met je kind kunnen plannen om naar dat te leuke gebrabbel te luisteren! Nog eventjes en je spreekt vloeiend Peuter.

Laat ze kinderen zijn

Vroeger had je zelf als kind alle tijd van de wereld, speelde je met alles wat je vies maakte en was er niets om je zorgen over te maken. Hoe leuk was die tijd?

Tijd om je kinderen het voordeel van deze fase te laten zien. Laat ze genieten van het feit dat ze nog geen overvolle agenda’s hebben én nog niks ‘moeten’. Onthou ze bijvoorbeeld zo min mogelijk waar dat kan. Op deze manier krijgen ze niet het idee dat ze niets mogen. Ze zijn immers maar één keer kind, toch?

Wees de volwassene

Mitzi zag een gelijkenis met bepaalde gedragingen tussen ouders en kind. Een kind van één van haar cliënten vertoont moeilijk gedrag, is niet vies van terugsnauwen en is erg gemeen tegen haar ouders.

“Mijn cliënt, de moeder, heeft niet écht het idee dat haar kind gedragsproblemen heeft. Het enige wat deze dreumes nodig heeft is haar steun. In plaats van dit te herkennen en deze steun te geven, snauwt ze net zo hard terug als dat haar kind doet. Dit zorgt ervoor dat de situatie alleen maar erger wordt. Haar kind heeft in principe geleerd dat ze op de één of andere manier niet op haar moeder kan bouwen.”

Mitzi ziet bijvoorbeeld dat veel van haar cliënten (lees: de ouders) zich als een kind gedragen tegenover hun eigen kinderen. Hier ziet ze het heel vaak misgaan bij het gedrag van het kind. Het kan al op een hele simpele manier ‘misgaan’.

Wanneer je kind een soortgelijk gedrag vertoont, zou je bijvoorbeeld iets kalmer kunnen reageren en luisteren naar wat je kids te zeggen hebben. Zij zijn de enige die kunnen vertellen hoe ze zich voelen! Door een luisterend oor te bieden, voelen je kinderen zich fijn en hebben ze meteen al het idee dat ze alles bij je kwijt kunnen.

Je kinderen hebben een goede ‘begeleider’ nodig waar ze tegenop kunnen kijken en van kunnen leren. Ze zijn immers nog jong en onervaren.

Laat ze dromen

Laat je kids alles uit het leven halen wat er te halen valt. Omarm hun dromen, praat erover en droom vervolgens samen.

Als moeder laat je op heel veel manieren zien dat je van ze houdt. Zonder dat je het zelf doorhebt. Dus maak je niet te veel zorgen, jouw kinderen voelen je moederliefde echt wel.

Bron: Popsugar

Reageer op artikel:
Kleine dingetjes die laten zien dat je van je kinderen houdt (in plaats van het te zeggen!)
Sluiten