Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Peuter 31 mrt 2021

Kleuren herkennen en benoemen: wanneer leert je kind dat? (+ leuke tips)

Als je baby drie maanden oud is, kan hij bijna net zoveel kleuren zien als jij. Maar wanneer kan je dreumes de kleuren echt herkennen en benoemen? En hoe kun je hem stimuleren kleuren te leren?

Als je peuter twee jaar is, leert hij om kleuren te benoemen. Maar de leeftijd waarop kinderen dit kunnen, loopt behoorlijk uiteen. Het is dus helemaal niet gek als je kind op driejarige leeftijd hier nog moeite mee heeft. Om kleuren te kunnen onderscheiden, moeten ze vooral fel en helder zijn.

Baby’s en kleuren

Als je baby net geboren is kan hij dus nog geen kleuren zien. Vooral contrasten tussen donker en licht ziet een baby goed. Voor de eerste maanden kun je dus eigenlijk beter zwart-wit speeltjes gebruiken dan speeltjes met felle kleuren.

Vanaf een maand of drie kunnen kinderen kleuren zien, felle kleuren werken dan juist wel goed. Zodra je baby zes maanden is kan hij ook zachtere kleuren herkennen.

Peuters en kleuren

Na hun eerste verjaardag kunnen kinderen in principe alle kleuren herkennen. Hoewel sommige zachte kleuren en kleurnuances pas vanaf de tienerleeftijd goed zichtbaar zijn.

Dat je peuter alle kleuren kan zien betekent niet dat hij alle kleuren ook al kan benoemen. Het benoemen van kleuren komt meestal zodra je peuter twee jaar is, maar later kan ook.

Tips om kleuren te leren

  • Oefen in huis of buiten op straat de kleuren: ‘Wat is de kleur van de tafel of van de auto?’.
  • Het lezen van boeken is niet alleen goed voor het taalgevoel van je kind, maar ook een goede, speelse manier om kleuren te herkennen en benoemen. Het boekje: Kleine Vis ziet alle kleuren is hiervoor heel leuk!
  • Ga samen sorteren op kleur. Duplo blokjes zijn hiervoor heel geschikt.
  • Verven is heel leuk en een goede manier om spelenderwijs kleuren te leren. Bovendien kun je ook nog eens leren over kleuren mengen als je kind daar al aan toe is.

Wanneer is je kind kleurenblind?

Als een kind kleurenblind is, kan hij bepaalde kleuren niet zien. Zo kan hij bijvoorbeeld geen rood onderscheiden, maar wel weer blauw en groen. Gebruikt je kind tijdens het tekenen vreemde kleuren of heeft hij moeite met het onderscheiden van kleuren? Dan kun je een test laten uitvoeren om er achter te komen of hij kleurenblind is. Kleurenblindheid komt trouwens vaker voor bij jongens en kan erfelijk zijn.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kleuren herkennen en benoemen: wanneer leert je kind dat? (+ leuke tips)
Sluiten