Redactie
Redactie Kleuter 9 jan 2020

10 dingen waarmee je kleuter kan helpen in het huishouden

Je hebt vast wel eens je baby vol overgave de wasmand uit zien pluizen of je dreumes zogenaamd zien stofzuigen als je de stofzuiger even had laten liggen. Kleuters vinden het ook echt heel leuk om mee te helpen in het huishouden en zullen dan ook supertrots zijn als ze je mogen assisteren met klusjes in huis.

Het geeft je kindje een gevoel van zelfverzekerdheid en verantwoordelijkheid en het scheelt jou weer een klusje minder. Win-win, toch?

Dingen waarmee je kleuter kan helpen in het huishouden

Maak er iets leuks van en dwing je kind niet, maar vraag je kleuter eens om mee te helpen met de volgende taken in het huishouden. Wat zal hij trots zijn.

1. Schoenen zelf opruimen

Niets is vervelender dan struikelen over schoenen die door het huis verspreid liggen. Leer je kleuter dan ook aan om zelf zijn eigen schoenen terug te zetten daar waar ze horen. Zo leert hij om spullen die niet (meer) gebruikt te worden, meteen op te ruimen.

2. De vaatwasser uitruimen

De vaatwasser lijkt haast wel een magneet voor kleine kinderen, zo interessant vinden ze het. Laat ze dan ook meehelpen met uitruimen door jou de schone vaat aan te geven. Je kan ze op deze manier meteen aanleren hoe ze iets vast moeten houden zonder dat het stuk kan vallen. Hoe ouder je kids worden, hoe meer ze kunnen doen: van alleen uitruimen, tot ook opruimen en weer inruimen. Verwijder eventueel zelf al de scherpe messen bij de allerkleinsten.

3. Tafeldekken

Laat je kleuter meehelpen met het dekken van de tafel en laat hem aanwijzen waar iedereen kan gaan zitten. Deze verantwoordelijkheid vinden ze heerlijk. Je kindje kan een voor een een bord pakken, geef zelf het bestek aan en eventueel glazen voor wat drinken. Borden afruimen kan daarna natuurlijk ook weer.

4. De vloer vegen

Of je dit nu met een bezem laat doen of met een stoffer, of stoffer en blik, dat maakt niet uit. Kids zien meteen resultaat en dat maakt ze trots. Leg de veger neer waar ze er zelf bij kunnen, zodat ze het aanleren om meteen kruimels en dergelijke op te vegen.

5. Meehelpen met ramen lappen

Een emmer water met wat sop en een spons, meer heeft een kind niet nodig om lang te kunnen ‘spelen’. Laat je kindje de ramen nat maken met de spons en haal zelf de trekker erover. En daar zijn je schone ramen!

6. Planten water geven

Als het om water gaat, is je kind al blij. Dus de planten water geven is een klus die ze veel voldoening geeft.

7. Helpen met snijden

Als je aan het koken bent is een hangerige, hongerige kleuter om je heen niet handig. Laat hem dan ook lekker meehelpen, door een kruk aan het aanrecht te schuiven en hem een komkommer of een ander stuk groente en een mes te geven. Zo leert je kind omgaan met ‘gevaarlijke’ voorwerpen en ziet hij meteen hoe zijn avondeten gemaakt wordt. Er zijn zelfs speciale messen te koop voor kinderen om veilig te leren snijden.

8. Verzorgen

Of je nu een vis hebt, een hond of een kat: je kindje kan heel goed helpen met het eten geven van jullie huisdier. Zo leren ze te zorgen voor een ander en ontwikkelen ze verantwoordelijkheidsgevoel. Leg uit hoeveel het beestje mag hebben en laat je kleuter de rest regelen.

9. Boodschappen doen

Laat je kleuter fruit uitzoeken, brood pakken en een eigen karretje besturen. Vertel hem waar al het eten vandaan komt en laat hem zelfs eens een keer zelf afrekenen om zijn verantwoordelijkheidsgevoel te ontwikkelen.

10. Speelgoed opruimen

Leer je kleuter aan om op te ruimen, voordat hij met ander speelgoed wil gaan spelen. Leg uit dat de woonkamer of zijn eigen kamer zo overzichtelijk blijft, dat je op die manier niks kwijtraakt en dat het fijner speelt als je de ruimte hebt, zonder dat de vloer bezaaid ligt met van alles en nog wat.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mother.ly

Reageer op artikel:
10 dingen waarmee je kleuter kan helpen in het huishouden
Sluiten