Redactie
Redactie Algemeen 7 jun 2018

kleuter-ontwikkeling

Een miskraam overkomt één op de vijf vrouwen, soms zelfs zonder dat je het door hebt. Maar hoe herken je een miskraam? Wanneer loop je risico en hoe ga je om met het verlies?

Wat is een miskraam?

Een miskraam heb je als je je baby verliest voor je 24 weken zwanger bent. Gebeurt dit in de eerste twaalf weken van je zwangerschap, dan is er sprake van een vroege miskraam. De kans hierop is één op vijf. Verlies je je baby na de twaalf weken grens, dan hebben we het over een late miskraam. Deze vorm van een miskraam is zeldzaam en overkomt zo'n één op de honderd vrouwen.

Wanneer loop je risico?

De meeste vrouwen die een miskraam krijgen, zijn gewoon gezond. Dat maakt het verlies ook zo moeilijk om te accepteren, omdat je er vaak geen invloed op kunt uitoefenen. Bepaalde zaken die een miskraam eventueel zouden kunnen beïnvloeden zijn:

  • Je leeftijd: Hoe ouder je bent als je zwanger wordt, hoe groter de kans dat je kind een afwijking heeft. Als je dertig bent, is je risico op een miskraam één op vijf. Maar als je tweeënveertig bent, is dit risico één op twee.

  • Je gezondheid: Heb je last van overgewicht, diabetes, een slechte conditie of schildklierproblemen? Dan heb je een grotere kans op een miskraam. Ook infecties, zoals toxoplasmose (link) en listeriose (link), kunnen de oorzaak zijn van een miskraam.

  • Je leefstijl: Teveel roken, drinken, drugs en cafeïne zorgen ook voor een verhoogd risico. Probeer voor je baby's ontwikkeling zo gezond mogelijk te leven.

Hoe herken je een miskraam?

De meeste miskramen vinden plaats zonder dat je door hebt dat je zwanger bent, in de eerste prille weken van de zwangerschap. Veel vrouwen denken in zo'n geval dat hun menstruatie te laat is. De meest voorkomende symptomen bij een miskraam zijn:

  • Buikklachten (zoals van je ongesteldheid) en hevig bloeden. Hier kunnen ook bloedklonten en –proppen in voorkomen.

  • Je hormoonlevel kan ineens dalen, zodat je merkt dat je niet meer misselijk bent en geen last meer hebt van je borsten. Maar let op, deze vroege zwangerschapsverschijnselen verdwijnen sowieso na een week of twaalf.

  • Als je een late miskraam hebt, kun je hevig bloeden, kan het voelen alsof je een wee hebt en je vruchtwater kan zelfs breken.

Hoe ga je om met het verlies?

Omgaan met het verlies van je baby is enorm moeilijk. Het is belangrijk om jezelf de tijd te gunnen om hierom te rouwen. Je zult zien dat je allerlei emoties doormaakt zoals woede, verdriet, onbegrip en jaloezie. Vaak word je om je heen ook constant geconfronteerd met je verlies. Het kost tijd om je verlies een plekje te kunnen geven. Zorg dat je goed met je partner hierover blijft communiceren. Heb je moeite met het accepteren van je miskraam? Bespreek dit dan met je dokter of zoek een praatgroep online.

Mama en Zo tip: Vind wederzijds begrip in ons Forum.

Reageer op artikel:
kleuter-ontwikkeling
Sluiten