kleutervoeding

Redactie 7 jun 2018 Algemeen

Misschien ken je het al of heb je er nog nooit van gehoord. Dalton onderwijs is een soort onderwijs waar bij de nadruk ligt op keuzevrijheid voor de leerling, samenwerking met andere leerlingen en de ontwikkeling van zelfstandigheid.

Dalton in het kort

Op een Daltonschool leren kinderen door zelfstandig kennis en ervaring op te doen. De kinderen worden vrijgelaten, omdat dit volgens deze methode nodig is om als kind eigen keuzes te kunnen maken in zijn ontwikkeling. Daarom biedt de docent binnen bepaalde grenzen alle vrijheid om zelfstandig te leren en ontdekken.

De 3 speerpunten:

1) Vrijheid in gebondenheid
Vrijheid betekent in het Daltononderwijs: kunnen omgaan met verantwoordelijkheid. De docent en de leerling maken samen afspraken over de leerstof. Achteraf legt de leerling verantwoording af aan de docent. De rol van de docent is op Daltonscholen meer coachend en begeleidend en minder gericht op puur kennisoverdracht.

2) Zelfstandigheid
Op daltonscholen wordt veel zelfstandig gewerkt. De docent onderzoekt steeds wat ieder nodig heeft om iets specifieks te kunnen leren. Zijn rol is het begeleiden van iedere leerling, het initiatief blijft zoveel mogelijk bij de leerling.

3) Samenwerking
Om als volwassene goed te kunnen samenwerken, besteedt een daltonschool veel aandacht aan spelen en werken in groepjes. Meestal gaat het om leerlingen uit dezelfde klas die samen een opdracht uitvoeren, maar ook gebeurt het dat leerlingen van verschillende leeftijden samenwerken.

Tip:soorten basisonderwijs!

Reageer op artikel:
kleutervoeding
Sluiten