Mijn kind heeft geen knuffel, is dat erg?

Het is een aandoenlijk gezicht: een peuter die haar lievelingsknuffel overal mee naartoe sleept. Maar wat als jouw kind he-le-maal niets heeft met knuffels? Is jouw kind dan apathisch? Harteloos? Of koud?

De meeste kinderen hebben een lievelingsknuffel en kunnen echt niet zonder. Deze knuffel wordt overal mee naartoe gesleept. School, de auto, op bezoek, en de lieve teddybeer mag zelfs mee naar het toilet. Het is erg aandoenlijk en doodnormaal. Maar wat als jouw kindje niet omkijkt naar zijn of haar knuffels? Betekent dat ineens dat je een apathisch kind hebt?

Een knuffel goed voor de ontwikkeling

Een tutteldoekje of knuffel speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van je kind. Onderzoek wijst uit dat het een goede indicator is hoe je kind zal omgaan met toekomstige vriendschappen en kinderen met knuffels of doekjes helpt zelfverzekerder te zijn en helpt je kind om onafhankelijker te worden. Oeps, mist jouw kind dat nu allemaal?

Vervanger voor papa en mama

Een knuffel is voor de meeste kinderen een belangrijk object waar ze zich aan gaan hechten. Een knuffel helpt jouw kind door moeilijke periodes heen, als hij ziek is, of als hij bijvoorbeeld een keer naar bed wordt gebracht door iemand anders. Het helpt bij de overgang van de afhankelijkheid van de ouders, naar een nieuwe fase met meer zelfstandigheid en onafhankelijkheid. Dit is de reden dat een knuffel voor veel kinderen belangrijk is.

Empathie en liefde? Geen zorgen

Juist omdat een knuffel een vervanger is voor papa en mama, zijn de meeste kinderen die samen slapen en lang borstvoeding krijgen, minder geïnteresseerd in knuffels. Waarschijnlijk valt je kind niet alleen in slaap, en lig je altijd in de buurt als je peuter wakker wordt. Ook bij het (lang)voeden ligt een knuffel eerder in de weg dan dat het een aanvulling is. Een knuffel is dan niet nodig en er is dan geen behoefte aan een ander object. Maar ook kinderen die geen borstvoeding krijgen of niet samen slapen kunnen weinig of geen behoefte hebben aan knuffels. Soms is dit omdat ze nooit een knuffel hebben gekregen, of deze niet als troostobject wordt aangeboden door de ouder. Als jouw kind verder empathie vertoont, liefde toont en geeft, is er helemaal niets om je zorgen over te maken.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Mijn kind heeft geen knuffel, is dat erg?
Sluiten