Waarom knuffelen met je baby zo belangrijk is

Huid-op-huidcontact met baby’s is ontzettend belangrijk. Geen wonder dat er speciale momenten zijn waarop ouders hun prematuur geboren kindje op hun blote huid vast moeten houden. Onderzoek heeft uitgewezen dat als je kinderen vaak knuffelt, dit een positieve invloed heeft op hun DNA.

Dus kroelen geblazen maar.

Knuffelen met baby

Het onderzoek is gedaan door wetenschappers van de University of British Colombia en het BC Children’s Hospital Research Institute. Zij ondervonden dat baby’s die vaker overstuur zijn en minder menselijk contact hebben gehad, een moleculair profiel in hun cellen hebben dat een vertraging in de ontwikkeling veroorzaakt. De effecten daarvan waren zelfs vier jaar later nog te zien.

Onderzoek

Voor het onderzoek volgde het team van onderzoekers 94 kinderen. Vanaf dat de kindjes vijf weken oud waren, werd hun verzorgers gevraagd om een dagboek bij te houden van het gedrag van hun kinderen (gedoe, huilen, slapen, eten) en hoe vaak ze menselijk contact hadden en aangeraakt werden. Toen de kinderen ongeveer vier en een half jaar oud waren, werd hun DNA onderzocht.

Wetenschappers vonden een duidelijk verschil tussen de kinderen die veel aangeraakt werden en de kinderen die weinig aangeraakt werden of contact hadden met andere mensen. Knuffelen blijkt dus een positief effect te hebben op de ontwikkeling van hersens en hormoonstelsel.

Hersenen

Knuffelen draagt dus bij aan een goede ontwikkeling van de hersenen van je baby. In het eerste jaar groeit namelijk tachtig procent van de hersenen. Als je baby net geboren is, heeft het nog maar 25 procent van het hersengewicht van een volwassenen en zijn verbindingen tussen de hersencellen nog niet gemaakt. Knuffelen stimuleert juist het aanleggen van die verbindingen waardoor hersencellen beter met elkaar communiceren.

Stress

Wat betreft het hormoonstelsel is gebleken dat baby’s die veel stress ervaren een hogere concentratie van een stresshormoon hebben. Baby’s ervaren over het algemeen stress als ze te lang huilen zonder dat daarop gereageerd wordt. Als dat gebeurt, wordt het stresshormoon (cortisol) aangemaakt. Juist dat hormoon in het lichaam van baby’s kan ervoor zorgen dat ze vatbaarder zijn voor ziekten en moeite hebben met leren.

Nog meer voordelen…

Dat knuffelen dus goed is voor de ontwikkeling van je kind moge duidelijk zijn. Het verlaagt dus stress en bevordert de ontwikkeling van de hersenen, maar er zijn meer voordelen:

  • Het versterkt de band met mensen
  • Het verhoogt geduld
  • Het verlaagt de bloeddruk
  • Het geeft troost
  • Het is gewoon heel fijn

Altijd kroelen

Kortom: knuffel je baby en kind zo vaak mogelijk. Vergeet wat andere mensen tegen je zeggen, volg je gevoel. ‘Verwen’ je kindje, en de kans is groot dat als ze veel om aandacht vragen, ze heel graag geknuffeld willen worden. Echt, je kunt hierin nooit fout zitten. De wetenschap is on your side.

Meer lezen?

Reageer op artikel:
Waarom knuffelen met je baby zo belangrijk is
Sluiten