Marleen Staal
Marleen Staal Voeding 29 jan 2019

Van koekjesdeeg snoepen: is dat nou slecht voor je of niet?

Van gewoon de spatel mogen aflikken of stiekem van het koekjesdeeg snoepen wanneer je moeder niet keek. Of het nou mocht of niet, rauw koekjesdeeg was en is de grooste guilty pleasure van kinderen. Of nou, iedereen als je jezelf meerekent. Maar hoe slecht is snoepen van rauw koekjesdeeg nou eigenlijk?

Wij zijn natuurlijk ook jong geweest en weten als geen ander dat het allerleukste aan koekjes bakken, voor een groot deel het snoepen van het koekjesdeeg is. Dus knijpen we af en toe een oogje dicht als onze kinderen hetzelfde doen.

Voordat alle alarmbellen bij je gaan rinkelen: van deeg eten kun je nog wel blijven doen, al is er nu wel bewijs dat vanuit de U.S. Food and Drug Administration (FDA) komt dat er aan dit gesnoep wel risico’s vast zitten.

Risico’s

Volgens de FDA zijn er tenminste twee risico’s waar je rekening mee zou moeten houden voordat je besluit je wel of niet te wagen aan rauw deeg. Te beginnen bij rauwe eieren.

In sommige koekjesdeeg recepten zitten eieren. Daar is niks mis mee, want als de koekjes worden gebakken stolt het ei en kun je het eten. Als je van rauw koekjesdeeg snoept, krijgt je dus tegelijkertijd ook een beetje rauw ei binnen. Omdat sommige eieren besmet kunnen zijn met de salmonella bacterie raden wordt afgeraden om rauw ei te eten. Van koekjesdeeg waarbij geen eieren nodig zijn, kun je dus beter snoepen dan van varianten waar wel ei in zit. Dan hoef je je dus ook geen zorgen te maken

Ten tweede kunnen er volgens de FDA ook gezondheidsrisico’s vast zitten aan de bloem. Het gebeurt niet vaak, maar sommige bloemsoorten kunnen geïnfecteerd zijn met de E-coli bacterie. In 2016 werd in de Verenigde Staten al een nationale terugroepactie gehouden op kilo’s bloem, omdat vermoed werd dat veel mensen hierdoor besmet waren geraakt met de E-coli oftewel poepbacterie.

Uiteindelijk bleek deze twee factoren ook verband met elkaar te houden en word sindsdien afgeraden rauwe bloem te eten.  Checken of de bloem die je gebruikt ‘goed’ is, is dus belangrijk.

Dus?

Dus hoewel er sprake is van enig risico als je koekjesdeeg eet (en dat goed is om te weten), kan een beetje snoepen geen kwaad, aldus professor aan The University of Michigan School of Public Health Brian Zikmund-Fisher . Zoals hij het zelf zegt: “Ik neem elke dag risico’s als het aankomt op mij en mijn kinderen. Als ik ze in de auto zet, als we sushi eten of halfdoorbakken hamburgers in een restaurant. (…) De risico’s kunnen we niet minimaliseren, maar we kunnen wel genieten van het leven wetende dat er soms een risico aan vast zit. Elkaar motiveren en aanmoedigen deze risico’s zo minimaal mogelijk te houden, is het belangrijkste.”

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Van koekjesdeeg snoepen: is dat nou slecht voor je of niet?
Sluiten