Redactie
Redactie Baby 7 jun 2018

Kolven in 7 stappen

Als je weer aan het werk gaat, is het moment vaak aangebroken dat je gaat kolven. Maar wat komt daar allemaal bij kijken? Kun je een voorraad aanleggen? En hoe vervoer je de melk van je werk naar huis? Bekijk ons handige stappenplan!

1) Licht je werkgever in

De eerste stap begint al tijdens je zwangerschap. Als je namelijk wilt gaan kolven, is het goed om dit alvast aan te geven bij je werkgever. Zo heeft je werkgever alle tijd om dit praktisch, qua ruimte en tijdindeling, mogelijk te maken.

2) Kies een geschikte kolf

Zodra je start met kolven, is het belangrijk een kolf te kiezen die bij jou past. Wordt het bijvoorbeeld een handkolf of een elektrische kolf? Laat je goed voorlichten over de verschillen.

3) Wennen aan het kolven

Je zult merken dat het kolven niet meteen makkelijk zal gaan. Het belangrijkste van kolven is eigenlijk het toeschietreflex, hiermee begint het kolven. Maar dit is niet altijd even makkelijk op te wekken. Vooral niet in een werkomgeving. Ontspannen, naar foto’s van je kind kijken en je borsten masseren zijn manieren om het toeschietreflex te stimuleren.

4) Maak kennis met de fles

Niet alleen jij moet wennen aan kolven, je kind moet ook wennen aan het drinken uit een fles. Start dit wennen al op tijd en niet pas als je daadwerkelijk niet meer in de buurt bent, om hem borstvoeding te geven. Wissel borst- en flesvoeding bijvoorbeeld al geruime tijd af.

5) Zo leg je een voorraad aan

Soms is het handig om een extra voorraad melk aan te leggen, als je bijvoorbeeld een paar dagen van huis bent. Je bouwt een voorraad op door tussen de voedingen door te kolven. Of je kind uit een borst te laten drinken en de andere borst af te kolven.

6) Bewaren van de moedermelk

Mooi al die gekolfde moedermelk, maar je moet de melk natuurlijk ook goed bewaren. Bewaar de melk die je binnen vier uur gebruikt in de koelkast. De melk kun je dan tot vijf dagen bewaren, mits de koelkast op vier graden of lager staat. Je kunt de melk ook invriezen, deze is dan ongeveer drie maanden houdbaar. Gekolfde moedermelk neem je vanaf je werk, het beste mee naar huis in een koeltas.

Tip! Bekijk onze handoge richtlijnen om te zien hoe je moedermelk het beste kunt bewaren, invriezen, ontdooien en verwarmen.

7) Let altijd op de hygiëne

Hygiëne gaat boven alles. Je baby is namelijk extra kwetsbaar voor bacteriën en loopt sneller iets op doordat zijn weerstand nog niet zo sterk is. Zorg er daarom voor dat je kolfapparaat goed schoon is, de flesjes uitgekookt zijn en alles afgedekt opgeborgen wordt.

Reageer op artikel:
Kolven in 7 stappen
Sluiten