Sherita Jager
Sherita Jager Borstvoeding 16 nov 2021

Mama’s opgelet! Dit zijn jouw rechten als je wilt kolven op je werk

Je gaat terug naar werk en wilt je kleintje graag blijven voeden met moedermelk. Hoewel je thuis misschien een voorraadje melk hebt opgebouwd, is het belangrijk om te blijven kolven – ook op werk. Gelukkig heb je hier als nieuwe moeder recht op. Dit is hoe het kolfrecht in Nederland werkt.

Kolven op je werk: jouw rechten

Moeders, maar ook werkgevers, weten vaak weinig van het kolfrecht. Gelukkig zijn er genoeg instanties waar de werkgever kan aankloppen voor betrouwbare informatie. Ook voor jou als moeder is het belangrijk om te weten waar je precies recht op hebt en hoe het kolfrecht in z’n werk gaat. Zo weet je precies wat je kunt verwachten.

De rechten van de moeder

Belangrijk is om te weten dat jouw kolfrecht letterlijk een recht is. Een werkgever mag het dus niet weigeren. In de wet heet dit recht het voedingsrecht. Er is vastgesteld dat jonge moeders het recht hebben om hun melk te kolven of hun baby te voeden tijdens werktijd.

Hoewel het vragen naar kolftijd of voedtijd misschien voelt alsof je om een gunst vraagt, is dit dus niet zo. Dit is wat er precies in de wet staat over het kolfrecht:

 • Een moeder mag gedurende de eerste negen levensmaanden van het kind het werk onderbreken om haar kind in rust en afzondering te voeden, of om te kolven. De moeder moet dit van tevoren wél overlegd hebben met de werkgever. Je vraagt dit dus vooraf aan.
 • Dit mag de moeder zo vaak doen als nodig is, maar maximaal één vierde van de werktijd. De duur en de tijdstippen worden van tevoren bepaald in overeenkomst met de werkgever. Als jij bijvoorbeeld acht uur per dag werkt, mag je maximaal twee uur gebruiken om te voeden of te kolven.
 • De werkgever stelt als dat nodig is, een geschikte af te sluiten ruimte ter beschikking. Het voeden mag ook buiten de werklocatie plaatsvinden. Als de werkgever geen passende ruimte kan aanbieden, moet de werkgever een andere ruimte aanbieden of mag de moeder thuis kolven of voeden.
 • Het kolfrecht is geen vervanging van je pauzes.
 • De duur van de kolf- of voedingssessies worden compleet doorbetaald.
 • Na negen maanden mag je natuurlijk blijven kolven of voeden. Maar deze momenten worden dan niet meer betaald en je moet dit dan ook in je eigen tijd doen (bijvoorbeeld in je pauze).

  LEES OOK: “Hoe kan ik kolven afbouwen?” En nog 9 vragen waar je het antwoord op wilt weten

  Overige rechten voor lacterende werknemers

  Verder zijn er nog extra wetten die vrouwen die borstvoeding geven beschermen. Kort gezegd draagt de werkgever zorg dat de melkproductie niet terugloopt en dat de moeder veilig en gezond blijft. De aanvullende wetten spreken vooral over werken in gevaarlijke omgevingen, zoals werken in mijnen of werken met giftige stoffen.

  De plichten van de werkgever

  Als werkgever heb je weinig rechten en eigenlijk vooral plichten tegenover de werknemer. Je kunt wel afspraken maken over wanneer de moeder kolft of voedt en hoe vaak. Tijdens de zwangerschap is het verstandig om dit te bespreken zodat beide partijen weten waar ze aan toe zijn. Tijdens het verlof kan de werkgever de puntjes op de i zetten, en eventueel een geschikte ruimte organiseren. Dit zijn de verplichtingen van de werkgever:

 • Je moet de werkneemster de gelegenheid geven om maximaal één kwart van de werktijd te gebruiken om te kolven of te voeden. Deze tijd wordt doorbetaald.
 • Dit recht moet je haar de eerste negen levensmaanden van haar kind geven. Bijvoorbeeld: Als de werkneemster weer begint met werken als de baby vier maanden is, heeft zij dit recht gedurende de eerste vijf maanden nadat ze weer is begonnen met werken.
 • Je bent verplicht een goed verwarmde, hygiënisch en afsluitbare ruimte te bieden. Een toilet is geen geschikte ruimte. Als er geen geschikte ruimte is, moet je de moeder een andere optie bieden (thuis voeden of kolven). Als de moeder naar huis of naar de opvang wil om haar kind te voeden, mag dat. De reistijd wordt afgetrokken van haar voedingstijd.
 • Waar de kolfruimte precies aan moet voldoen:

 • De ruimte moet hygiënisch zijn. Een toilet, bijvoorbeeld, is dus geen kolfruimte
 • De ruimte moet van binnenuit kunnen worden afgesloten
 • Er is genoeg privacy
 • De ruimte is rustig en afgezonderd
 • Er staat een bed of rustbank
 • De luchtkwaliteit is goed, er zijn geen gevaarlijke stoffen als schoonmaakmiddelen
 • Stromend water en een koelkast voor het bewaren van de melk is niet verplicht, maar wel wenselijk. Als er geen koelkast is, moet er in een andere ruimte en koelkast beschikbaar zijn om de afgekolfde melk te kunnen bewaren.

  Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

  Reageer op artikel:
  Mama’s opgelet! Dit zijn jouw rechten als je wilt kolven op je werk
  Sluiten