Mama’s opgelet! Dit zijn jouw rechten als je wilt kolven op je werk
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.mamaenzo.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F11%2Fvrouw-op-werk.jpg)
Je gaat terug naar werk en wilt je kleintje graag blijven voeden met moedermelk. Hoewel je thuis misschien een voorraadje melk hebt opgebouwd, is het belangrijk om te blijven kolven – ook op werk. Gelukkig heb je hier als nieuwe moeder recht op. Dit is hoe het kolfrecht in Nederland werkt.
Kolven op je werk: jouw rechten
Moeders, maar ook werkgevers, weten vaak weinig van het kolfrecht. Gelukkig zijn er genoeg instanties waar de werkgever kan aankloppen voor betrouwbare informatie. Ook voor jou als moeder is het belangrijk om te weten waar je precies recht op hebt en hoe het kolfrecht in z’n werk gaat. Zo weet je precies wat je kunt verwachten.
De rechten van de moeder
Belangrijk is om te weten dat jouw kolfrecht letterlijk een recht is. Een werkgever mag het dus niet weigeren. In de wet heet dit recht het voedingsrecht. Er is vastgesteld dat jonge moeders het recht hebben om hun melk te kolven of hun baby te voeden tijdens werktijd.
Hoewel het vragen naar kolftijd of voedtijd misschien voelt alsof je om een gunst vraagt, is dit dus niet zo. Dit is wat er precies in de wet staat over het kolfrecht:
Na negen maanden mag je natuurlijk blijven kolven of voeden. Maar deze momenten worden dan niet meer betaald en je moet dit dan ook in je eigen tijd doen (bijvoorbeeld in je pauze).
LEES OOK: “Hoe kan ik kolven afbouwen?” En nog 9 vragen waar je het antwoord op wilt weten
Overige rechten voor lacterende werknemers
Verder zijn er nog extra wetten die vrouwen die borstvoeding geven beschermen. Kort gezegd draagt de werkgever zorg dat de melkproductie niet terugloopt en dat de moeder veilig en gezond blijft. De aanvullende wetten spreken vooral over werken in gevaarlijke omgevingen, zoals werken in mijnen of werken met giftige stoffen.
De plichten van de werkgever
Als werkgever heb je weinig rechten en eigenlijk vooral plichten tegenover de werknemer. Je kunt wel afspraken maken over wanneer de moeder kolft of voedt en hoe vaak. Tijdens de zwangerschap is het verstandig om dit te bespreken zodat beide partijen weten waar ze aan toe zijn. Tijdens het verlof kan de werkgever de puntjes op de i zetten, en eventueel een geschikte ruimte organiseren. Dit zijn de verplichtingen van de werkgever:
Waar de kolfruimte precies aan moet voldoen:
Stromend water en een koelkast voor het bewaren van de melk is niet verplicht, maar wel wenselijk. Als er geen koelkast is, moet er in een andere ruimte en koelkast beschikbaar zijn om de afgekolfde melk te kunnen bewaren.