Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Kolven, zo doe je het!

Als je borstvoeding geeft, maar je niet hele dagen bij je kind kunt zijn – omdat je bijvoorbeeld weer aan het werk gaat – zit er meestal maar één ding op: kolven. Hoe werkt het? En vooral, wat werkt voor jou? Mama en Zo geeft tips!

De keuze van een kolfapparaat is geen gemakkelijke. Vraag dan ook gerust de kraamverzorgster, het consultatiebureau en vooral mede-mama’s om advies! Bedenk voor aanschaf  hoe vaak je hem wilt gaan gebruiken en hoeveel geld je er voor overhebt.

Welke pomp?

Grofweg kun je kiezen tussen een handmatig en een automatisch kolfapparaat.Een handkolf kun je het beste kiezen als je maar af en toe wilt kolven. Het gaat namelijk niet zo makkelijk en snel als met een elektrische. De bediening van de handkolf vergt de nodige oefening en handigheid. Als je van plan bent regelmatig te kolven, is een elektrische borstkolf ideaal. Je zet de kolf op je borst en het apparaat doet de rest. De dubbelzijdige kolf levert het snelst de meeste voeding op, omdat je beiden borsten tegelijkertijd kolft. Maar voor veel vrouwen is een elektrische of dubbelzijdige kolf ook erg wennen, omdat je je net een 'melkkoe' kunt voelen. Dit kan een negatief effect hebben op het toeschietreflex.

Tip van de redactie:  Niet het gevoel van een 'melkkoe' hebben? Ga dan voor de BtoB mamavriendelijke borstkolf »

Tips om te kolven

Als je aan het kolven slaat, is het handig om met bepaalde dingen rekening te houden. 

  • Kook voor het eerste gebruik de kolf uit.
  • Reinig de borstpomp iedere keer goed op spruw te voorkomen.
  • Was je handen voor het kolven.
  • Kolf in een afgesloten, warme en comfortabele ruimte.
  • Ontspan je, het kolven gaat dan makkelijker.
  • Masseer je borsten voordat je gaat kolven.
  • Kolf liever drie keer kort, dan twee keer lang.
  • Wissel regelmatig van borst als je aan het kolven bent.
  • Ontbijt goed voordat je naar je werk gaat, dit verhoogt de kolfopbrengst.
  • Het kolven mag geen pijn doen!

Kolfproblemen

Kolven gaat misschien niet altijd even makkelijk. Vooral niet als je ver weg van je kind in één of andere kale ruimte op je werk zit. Dit is helemaal niet raar. Het helpt als je een foto van je kind meeneemt en de ruimte een beetje warm aankleed. Verder kun je aan occytocinespray denken. Deze spray stimuleert het toeschietreflex, waardoor kolven makkelijker wordt. De spray is verkrijgbaar op recept van de dokter bij de apotheek. Lukt het helemaal niet om te kolven op je werk? Overleg dan met je werkgever of je je werktijden tijdelijk aan kunt passen, zodat je thuis kunt voeden. Als kloven echt niet gaat, heb je het recht om thuis te voeden!

Bewaren

Als je hebt gekolfd, moet je de melk natuurlijk ergens bewaren. Het beste kun je de melk bewaren in gesteriliseerde flessen en die achterin de koelkast zetten. Ook als je je melk in wilt vriezen moet je de melk eerst koelen in de koelkast. Gebruik hiervoor het liefst plastic flessen. Doe de fles niet helemaal vol, want de melk zet waarschijnlijk nog uit in de vriezer. Handiger zijn de speciale zakjes die bij veel kolfapparaten geleverd worden om de melk in te bewaren. Of neem gewone ijsblokjeszakken! Dan kun je handig een paar blokjes voor kleine porties ontdooien. Vries de melk wel binnen 24 uur in. Bij -16 graden is melk voor zes  maanden in te vriezen. Bij -18 graden wel acht maanden.

Opwarmen

De algemene regel voor het opwarmen van moedermelk is, dat het geleidelijk verwarmd wordt en niet te warm wordt gemaakt. Moedermelk mag je dan ook in de magnetron opwarmen. Let er dan wel op dat op je een laag wattage gebruikt en een langere verwarmingstijd hanteert. Schud de voeding een paar keer tijdens het verwarmen. Je kunt ook een flessenwarmer gebruiken of doe het flesje in een pannetje met kokend water. Het is niet vreemd dat de melk er anders uit ziet dan de vers afgekolfde melk. Als je de melk eenmaal hebt opgewarmd, gooi het dan weg. Zet het niet terug in de koelkast of vriezer.

Tip! Bekijk onze handige richtlijnen hoe moedermelk te bewaren, in te vriezen, te ontdooien en te verwarmen.

Reageer op artikel:
Kolven, zo doe je het!
Sluiten