Sophie Nortier
Sophie Nortier Baby 11 nov 2020

Koorts bij je baby; hoe ga je hiermee om en waar moet je op letten?

Als je baby warm aanvoelt, maak je je al snel zorgen. Toch is dat niet altijd nodig. Baby’s hebben vaker verhoging en deze koorts zakt meestal af. Maar waar moet je opletten?

Wat is koorts?

Een normale lichaamstemperatuur schommelt tussen de 36,5 en 37,5 graden Celcius. Bij een temperatuur tot 38 graden wordt gesproken van verhoging. Is de temperatuur nog hoger? Dan heeft je baby koorts. Dat betekent meestal dat er virussen of bacteriën zijn, waar zijn lichaam zich tegen probeert te weren.

Als je baby koorts heeft kan dit al snel erg hoog oplopen. Het is logisch dat je hier even van schrikt, maar wees gerust, dit kan geen kwaad. Het komt veel voor dat baby’s bij koorts de 40 graden aantikken, maar dit zegt niks over de mate van ziek zijn en kan ook geen schade veroorzaken. Het lichaam zorgt er zelf voor dat de temperatuur niet boven de 41,2 graden uitkomt.

Je kunt de temperatuur van je baby het beste via de anus meten met een digitale thermometer. Dit is de meest betrouwbare meting. Een oorthermometer is namelijk vaak minder accuraat en kan er zo een hele graad naast zitten.

Wanneer naar de huisarts?

Wanneer je baby jonger is dan drie maanden, moet je bij koorts altijd de huisarts of huisartsenpost bellen.

Is je baby ouder dan drie maanden, dan hoef je meestal niet de huisarts te bellen. Maar let wel op, wanneer je baby de volgende symptomen vertoont bel je wél de huisarts.

Je baby heeft koorts en:

  • is erg afwezig of niet makkelijk wakker te krijgen
  • kreunt en steunt of is ontroostbaar
  • heeft moeite met ademhalen en/of een erg snelle ademhaling
  • wordt plotseling steeds zieker
  • krijgt rode vlekjes die je niet kunt wegdrukken
  • drinkt minder dan de helft van de normale hoeveelheid en plast niet of weinig
  • moet veel overgeven
  • heeft veel diarree

Verder is het natuurlijk erg belangrijk om op je eigen intuïtie te vertrouwen. heb je het gevoel dat er iets niet klopt of herken je je eigen kind niet? Bel dan gewoon even met de huisarts. Die kan samen met jou kijken wat de beste aanpak is.

Heeft je baby koorts en last van andere coronasymptomen? Bel dan met de GGD.

Dit kun je doen als je baby koorts heeft

Heeft je kleintje koorts? Dan zal hij zijn ouders hard nodig hebben. Kleine baby’tjes hebben nog geen flauw benul van wat ze allemaal meemaken, dus wanneer ze zich ziek voelen kan dit extra vervelend voor ze zijn. Biedt ze op dit moment dan ook alle liefde en aandacht die ze nodig hebben.

Daarnaast is het ook belangrijk om op de volgende punten te letten.

1. Laat je baby genoeg drinken

Als je baby koorts heeft, moet hij genoeg drinken, anders kan hij uitdrogen. Wanneer je borstvoeding of flesvoeding geeft, is de normale dosering voldoende. Je hoeft dit niet verder aan te lengen met water, tenzij je baby niet goed drinkt. Dan kun je wat verdunde melk geven of wat lauw water.

Het risico op uitdroging is nog groter als je baby ook last heeft van diarree of overgeven, omdat hij daardoor nog meer vocht verliest. Zorg er dan voor dat je ORS in huis hebt, dit is een oplossing van zouten en vocht en helpt uitdroging tegen te gaan. Dat is verkrijgbaar bij drogisterij en apotheek.

2. Kleed je baby niet te warm

Is je baby koortsig? Kleed hem dan niet te warm aan. Hij moet namelijk overtollige lichaamswarmte afvoeren en dat gaat minder goed als hij te warme kleren aan heeft.

Bij verhoging kun je beginnen met telkens één kledingstuk uit te trekken (tot op het rompertje) en het even een uurtje aan te kijken of de temperatuur daalt.

Leg hem ook onder een laken in plaats van een deken. Zo voorkom je dat je baby last krijg van warmtestuwing. Probeer wel te voorkomen dat je baby teveel afkoelt. Dat gevaar bestaat vooral wanneer hij teveel zweet.

3. Kijk uit met geneesmiddelen

Over het algemeen is het niet nodig om koortsverlagende medicijnen te geven. De koorts is er tenslotte met een reden. Maar merk je nou dat je kleintje er veel last van heeft, dan kun je altijd een paracetamol-zetpil geven. Let hierbij goed op de juiste dosering per gewicht.

Let er ook op dat je je kind nooit een pijnstiller met acetylsalicylzuur geeft. Dit is de stof die bijvoorbeeld in aspro en aspirine zit. Bij kleine kinderen kan dit zuur leiden tot een zeldzame, maar ernstige aandoening, de ziekte van Reye. Deze ziekte kan zelfs tot de dood leiden.

4. Wat te doen bij koortsstuipen?

Sommige kinderen krijgen last van stuipen als ze hoge koorts hebben. Je kind verstijft dan, rolt met de ogen, de ademhaling stokt en daarna krijgt hij spiertrekkingen. Meestal duurt een stuiptrekking twee tot drie minuten en het gaat vanzelf over. Je kunt niets aan een koortsstuip doen. Probeer rustig te blijven, maar bel wel direct de huisarts.

Wil je meer lezen over koortsstuipen? Lees dan het artikel: EHBO Baby en Kind: Wat te doen bij koortsstuipen.

Disclaimer
Heb jij vragen over jouw gezondheid of die van je kindje? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij, of heeft je baby, last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met je huisarts of de huisartsenpost.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Koorts bij je baby; hoe ga je hiermee om en waar moet je op letten?
Sluiten