Redactie
Redactie Gezondheid 26 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Plotselinge koorts bij je kind: dit wil je weten en doen

Als je kind koorts heeft, gaan natuurlijk alle alarmbellen rinkelen. Voordat je in paniek raakt: koorts hoeft niet gelijk iets ergs te betekenen. Ook al kun je er wel van schrikken. Dit is wat je erover wilt weten.

Je kind heeft heeft koorts als de lichaamstemperatuur 38 graden is of hoger dan 38 graden.

Wat is koorts?

Als je kindje koorts heeft, betekent dit dat het lichaam reageert op een bacterie of virus dat het lichaam is binnengedrongen. Koorts is dus eigenlijk een goed iets. Het betekent dat het lichaam werkt en in actie komt als er even iets niet goed gaat.

De lichaamstemperatuur stijgt omdat er meer afweerstoffen worden gemaakt die het lichaam helpt mogelijke bacteriën op te ruimen.

Koortsstuip vs koorts

Een plotseling opkomende koorts is iets anders dan een koortsstuip. Bij een koortsstuip is er sprake van een aanval, waarbij de hersenen van je kind tijdelijk ontregeld zijn. Dit kan gebeuren bij kinderen tussen de 6 maanden en 3 jaar oud.

Hierdoor kan je kind ineens heel anders reageren en kan hij of zij ook stuiptrekkingen in de armen en benen krijgen, waardoor je kind heel stijf of juist slap gaat bewegen. Dit kan er heel akelig uitzien, maar een koortsstuip gaat meestal vanzelf weer over. Als de koortsstuip langer duurt dan een kwartier of je twijfelt wat je moet doen, moet je altijd even de huisarts(enpost) even bellen.

Bij een opkomende koorts is er van dit alles geen sprake. Je kind heeft alleen een flinke verhoging. Als koorts ineens komt opzetten, kan je kind gaan rillen. Dat is niet erg, maar een reactie van het lichaam op de verhoging. Bij kinderen kan de koorts snel oplopen, soms wel tot 40 graden. Dat is ook niet erg, maar houdt tenminste één keer per dag de lichaamstemperatuur in de gaten.

Wanneer spreek je van koorts?

Wanneer de lichaamstemperatuur stijgt tot boven de 38 graden, spreek je van koorts. De temperatuur van je kind kun je het beste meten via de anus. Via het oor kan ook, maar deze is niet erg betrouwbaar.

Wat moet je doen?

Houd je kind even goed in de gaten en let goed op of hij of zij goed blijft drinken. Kinderen kunnen namelijk sneller uitdrogen dan volwassenen. Hoewel koorts geen kwaad kan, is het wel verstandig om bij de volgende symptomen even de huisarts te bellen.

  • Als je kindje benauwd wordt
  • Wanneer je kind niet meer aanspreekbaar is of heel erg suf is
  • Als je kind een chronische ziekte heeft
  • Wanneer je onlangs op vakantie bent geweest in een ver, tropisch link
  • Als je kind onlangs ziek is  geweest of een medische behandeling heeft gehad
  • Als je kind vlekjes of huidbloedinkjes krijgt
  • Wanneer je kind veel pijn heeft bij het verschonen
  • Als je  kind jonger is dan twee maanden en minimaal al éeén dag een lichaamstemperatuur van 38 graden of hoger heeft

Om de warmte goed kwijt te kunnen, is het belangrijk dat je kind goed kan zweten. Trek hem of haar makkelijke kleding aan die losjes om het lijf zit, laat je kind niet al te druk spelen en laat hem of haar voldoende rust nemen. Laat je kind daarnaast regelmatig drinken, omdat het veel vocht kan verliezen. Check regelmatig of er sprake is van uitdroging, door de luier van je kind te blijven checken of deze nat is.

Let op: probeer het lichaam van je kind niet te koelen met een icepack of een koude doek. Als je kind pijn krijgt of de koorts houdt aan, bel dan de huisarts.

Koortslip en krentenbaard: alles dat je erover wilt weten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme