Redactie
Redactie Baby 6 juni 2018

Koorts bij je baby… wat nu?

Als je baby warm aanvoelt, maak je je al snel zorgen. Toch is dat niet altijd nodig. Baby’s hebben vaker verhoging en deze koorts zakt meestal af. Maar waar moet je opletten?

Een normale lichaamstemperatuur schommelt tussen de 36,5 en 37,5 graden Celcius. Bij een temperatuur tot 38 °C wordt gesproken van verhoging. Is de temperatuur nog hoger? Dan heeft je baby koorts. Dat betekent meestal dat er virussen of bacteriën zijn, waar zijn lichaam zich tegen probeert te weren. Je kunt de temperatuur van je baby het beste via de anus op meten, vanwege de betrouwbaarheid.

Tip van de redactie: Babykwaaltjes zijn vervelend! Lees welke kwaaltjes er zijn en wat je er tegen kunt doen.

Laat je baby genoeg drinken

Als je baby koorts heeft, moet hij genoeg drinken, anders kan hij uitdrogen. Wanneer je baby meer dan 39 °C koorts heeft, moet je ervoor zorgen dat hij voor elke kilo die hij weegt, minstens 50 milliliter vocht per dag drinkt. Een baby van tien kilo moet dus minimaal 500 milliliter vocht binnen krijgen. Het risico op uitdroging is nog groter als je baby ook last heeft van diarree of overgeven. Daardoor verliest hij nog meer vocht. Zorg er dan voor dat je ORS in huis hebt, dit is een oplossing van zouten en vocht en helpt uitdroging tegen te gaan. Dat is verkrijgbaar bij drogisterij en apotheek.

Kleed je baby niet te warm

Is je baby koortsig? Kleed hem dan niet te warm aan. Hij moet namelijk overtollige lichaamswarmte afvoeren en dat gaat minder goed als hij te warme kleren aan heeft. Leg hem ook onder een laken in plaats van een deken. Zo voorkom je dat je kind last krijg van warmtestuwing. Probeer wel te voorkomen dat je baby teveel afkoelt. Dat gevaar bestaat vooral wanneer hij teveel zweet.

Let op! Heeft je baby naast koorts ook last van braken en diarree? En is hij slap en lusteloos? Of houdt de koorts langer dan drie dagen aan? Raadpleeg dan je huisarts voor advies.

Kijk uit met geneesmiddelen

Je kunt je baby eventueel een paracetamol-zetpil voor kinderen geven om de koorts te helpen zakken. Let erop dat je je kind nooit een pijnstiller met acetylsalicylzuur geeft. Dit is de stof die bijvoorbeeld in aspro en aspirine zit. Bij kleine kinderen kan dit zuur leiden tot een zeldzame, maar ernstige aandoening, de ziekte van Reye. Deze ziekte kan zelfs tot de dood leiden.

Wat te doen bij koortsstuipen?

Sommige kinderen krijgen last van stuipen als ze hoge koorts hebben. Je kind verstijft dan, rolt met de ogen, de ademhaling stokt en daarna krijgt hij spiertrekkingen. Meestal duurt een stuiptrekking twee tot drie minuten en het gaat vanzelf over. Je kunt niets aan een koortsstuip doen.  Probeer rustig te blijven. Wel is het verstandig om naar de huisarts te gaan in de volgende gevallen:

  • Als je baby jonger dan zes maanden is en als hij een stuiptrekking heeft gehad. Er kan dan sprake zijn van een hersenvliesontsteking. Let op symptomen als een stijve nek en overgevoeligheid voor licht.
  • Als de stuiptrekkingen meer dan een kwartier duren
  • Als de stuiptrekkingen alleen aan een arm of been is
  • Als je kind jn één koortsperiode meerdere koortsstuipen krijgt.

Lees ook: koortstuip bij je kind: wat te doen.

Reageer op artikel:
Koorts bij je baby… wat nu?
Sluiten