Redactie
Redactie Gezondheid 4 jan 2021

Een koortslip en kinderen: alles wat je erover wil weten

Een koortslip is vervelend, maar helemaal als je een pasgeboren baby in huis hebt. Hoe voorkom je een infectie met het virus bij je kind en waar schuilt precies het gevaar? Dermatoloog Dr. Leenarts geeft uitleg en advies.

Een koortslip wordt veroorzaakt door het Herpes Simplex virus en is een van de bekendste en meest voorkomende virusinfecties. Wat maar weinig mensen weten, is dat je al op hele jonge leeftijd in aanraking komt met dit virus, en dat de meeste mensen hier nooit klachten van zullen krijgen.

Hoe krijg je een koortslip?

Kinderen worden besmet door aanraking en knuffelen met familieleden en vrienden. Bij de eerste besmetting kunnen er ook wondjes en blaasjes in de mondholte ontstaan. Zoals – misschien wel bekend – blijft het Herpes virus altijd aanwezig in de zenuwbaan. Van tijd tot tijd kan het virus weer de kop opsteken. Bijvoorbeeld wanneer je weerstand wat minder is, tijdens stress, menstruatie, koorts en zonlicht. Het zonlicht onderdrukt namelijk een beetje het afweersysteem in de huid, waardoor het Herpes virus meer kans krijgt om te voorschijn te komen.

Wat zijn de symptomen van een koortslip bij een baby?

Als je baby een koortslip krijgt, kunnen de onderstaande symptomen optreden. Gelukkig treden lang niet alle symptomen op bij een baby met een koortslip, maar we wilden ze wel even voor je noemen.

  • Blaasjes op of om de mond
  • Pijn in de mond
  • Slecht drinken
  • Gezwollen lymfeklieren
  • Zere keel

Soms merk je niet eens dat je baby besmet is, maar draagt je kind wel z’n hele leven het virus mee. Bij een volgende infectie zal je baby alleen last hebben van de blaasjes op of om de mond. Deze fragiele blaasjes ontstaan ongeveer drie tot negen dagen na besmetting en gaan snel kapot. Daarna blijven er diverse wondjes op het slijmvlies aanwezig. Eten en drinken kan dan erg pijnlijk zijn. Zorg ervoor dat je kind wel genoeg blijft drinken.

Besmettelijk?

Een koortslip is ongeveer een week besmettelijk voor anderen, totdat de blaasjes en korstjes helemaal zijn ingedroogd.

Kan een koortslip kwaad?

Bij baby’s kunnen de gevolgen van een besmetting ernstiger zijn dan bij oudere kinderen en volwassenen, omdat het afweersysteem van een baby onvoldoende ontwikkeld is. Dit geldt vooral tot de leeftijd van één maand. Een besmetting op deze jonge leeftijd kan tot neurologische complicaties lijden en een baby kan zelfs aan de besmetting overlijden. Gelukkig is dit erg zeldzaam, maar houd er wel rekening mee. Bel meteen je dokter als je baby jonger dan één maand besmet is met het virus.

Hoe voorkomen?

Het beste is om (kraam)bezoek met een koortslip te vragen later terug te komen. Komen ze toch, vraag dan of ze de baby niet willen aanraken. Tot slot: laat jezelf ook niet kussen of omhelzen door iemand met een koortslip. Heb je zelf last van lipblaasjes? Kus of knuffel je baby dan niet en was altijd je handen voordat je hem oppakt. Ook is het verstandig om dingen die je baby in z’n mond steekt en die jij hebt aangeraakt, zoals flessen, spenen en handjes ook eerst goed te wassen.

Wat kun je tegen een koortslip doen?

Wanneer je heel snel begint met smeren van antivirale crème, liefst nog voordat er blaasjes ontstaan, kan je het beloop iets verkorten en verdwijnen de blaasjes wat sneller.

Lees ook:

Dit zegt een poepluier over de gezondheid van je kleintje

Reageer op artikel:
Een koortslip en kinderen: alles wat je erover wil weten
Sluiten