Gina Koninkx
Gina Koninkx Algemeen 17 apr 2021

Slaapt jouw peuter alleen nog maar licht en kort? Dit kun je eraan doen

In het Engels is er een prachtig woord op bedacht: cat naps. Lichte en korte slaapjes, eigenlijk zoals katten dat ook doen. Peuters zijn hier koning in en wij leggen je uit waarom dit gebeurt en hoe je hun slaapritme kunt aanpassen.

Sliep jouw kleintje eerst een paar uur door in de middag? Dan is het een grote verandering (en verstoring in jullie ritme) als dat langzaam verandert in lichte en korte slaapjes. Heel herkenbaar bijvoorbeeld in de auto. Je rijdt ergens weg en 1 minuut later licht jouw dreumes al te slapen.

Lichte en korte slaapjes bij peuters

Het blijft je verbazen, hoe snel ze in slaap vielen maar ook hoe snel ze weer wakker worden. Waar is de tijd gebleven dat je zelf naar boven liep om je kindje te wekken? De behoefte aan een lang middagslaapje is duidelijk aan het veranderen en jij ziet je me-time in rook opgaan.

De lichte slaapjes van jouw peuter worden met name gekenmerkt door de duur ervan. Meestal wordt jouw kleintje binnen 30 minuten uit zichzelf al weer wakker. Je hebt dan duidelijk te maken met veranderingen in hun slaapritme, en met name de fases van hun slaappatroon.

Fases tijdens het slapen

Toen jouw kleintje wat jonger was doezelde hij langzaam in slaap. Deze eerste lichte slaapfase ging vanzelf over in een diepere slaap. Tijdens de zogenoemde cat naps valt jouw kindje wel in slaap maar maakt hij niet meer de overgang van een lichtere naar een diepere slaap en wordt hij (doordat hij in de lichte slaapfase blijft) ook snel weer wakker.

Wat kun je eraan doen?

Hoewel kinderen op den duur natuurlijk te oud worden voor slaapjes, kan het zo zijn dat je kind nu echt nog wel een paar uur kan gebruiken overdag. Voor die kids leggen we hieronder uit hoe ze terug kunnen komen in de diepere slaap fase.

 • Een trappelzak dragen kan de slaap van je kindje enorm bevorderen
 • Leg iets waar ze zich fijn en veilig bij voelen (zoals hun lievelingsknuffel) bij ze in bed
 • Zorg ervoor dat de slaapkamer donker genoeg is en dat de kamer een fijne temperatuur heeft (niet te warm en ook niet te koud)
 • Als je kindje wakker lijkt te worden, niet meteen uit bed halen. Haal je kleintje pas uit bed als het overduidelijk is dat slaaptijd echt over is
 • Zorg voor structuur in de slaaproutine en houd je daar ook aan
 • Zet een geluidsmachine in de slaapkamer van je kleintje om de slaap te bevorderen
 • En onthoud, zoals alles is ook dit een fase. Lukt het met deze tips niet? Vertrouw er dan op dat je kiddo vanzelf weer uit deze fase groeit. Heeft hij echt last van slaapproblemen? Dan kun je er ook nog voor kiezen om de huisarts te bezoeken.

  Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

  Babyology

  Reageer op artikel:
  Slaapt jouw peuter alleen nog maar licht en kort? Dit kun je eraan doen
  Sluiten