Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Baby 13 feb 2020

Storm en kou: wanneer is het te koud voor onze kids om naar buiten te gaan?

Afgelopen week zijn wij ook in Nederland opgeschrikt door een winterse kou en storm. Hoewel de winter in ons landje tot dat moment relatief zacht was, zien wij nu ook: de winter kan grillig zijn.

Veel ouders vragen zich daarom af: wanneer is het te koud voor kinderen om naar buiten te gaan?

Kinderen en kou

Kinderen zijn gelukkig sterke wezens, die best wel wat kunnen hebben. Er is dan ook niets leukers voor je kinderen, maar ook voor jezelf, om elke dag even met je kroost naar buiten te gaan. De iets grotere kinderen kunnen hun energie goed kwijt, en leren van de omgeving om zich heen. De allerkleinsten halen een lekkere frisse neus en zorgen ervoor dat hun ouders ook af en toe eens buiten komen in die eerste, heftige periode.

Maar wanneer is het eigenlijk te koud voor kinderen om naar buiten te gaan? Daar zijn de meningen best over verdeeld, en dat verschilt ook behoorlijk tussen kinderen.

Feit is wel dat kinderen, en dan vooral de allerkleinsten, hun basale lichaamstemperatuur nog niet goed zelf kunnen regelen. Dit komt door een lagere vetopslag bij de kleintjes, maar bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om te ‘rillen’ bij koud weer om warm te blijven, ontbreekt nog bij de allerkleinsten.

Dat in het achterhoofd houdend, zijn er altijd manieren om je kleine kinderen mee naar buiten te nemen. Een goede voorbereiding is in deze situaties altijd het halve werk.

De ideale winter-outfit voor jouw kind

Kou hoeft dus helemaal geen reden te zijn om binnen te blijven! Je baby of kind goed en dik aankleden is heel belangrijk. Werk hierbij altijd met meerdere laagjes. Kijk in eerste instantie naar wat je zelf aan hebt. Een t-shirt, trui en jas? Kleed je kind dan zelf aan met nog één extra laag. Kies voor een rompertje, gevolgd door een dun truitje met lange mouwen, een dikker truitje, met daarop bijvoorbeeld een dik buitenpakje. Kleed ook je oudere kinderen aan in laagjes. Het voordeel hier van is, dat je de outfit kan aanpassen op de lichaamstemperatuur van je kind. Want baby’s kunnen ook moeilijk overmatige warmte kwijt. Ben je onderweg ergens naar toe? Kleed je kind dan warm an. Maar ben je aangekomen op de -warme- plek van bestemming? Dan kan je weer 1 of 2 laagjes uittrekken.

Denk ook altijd aan de voeten, handjes en hoofdje. Deze dienen te allen tijde warm gehouden te worden!

Temperaturen om in de gaten te houden

In principe hoeft kou dus absoluut geen reden te zijn om binnen te blijven met je kind of baby. Zeker zolang de temperatuur zich nog boven het vriespunt begeeft, kan je gewoon met je kind naar buiten. Daalt de temperatuur echter tot onder de -15 of -20 graden, dan is het beter om met kleine kinderen binnen te blijven. Dit zijn echter temperaturen die we al heel lang niet op de thermometer in Nederland hebben gezien.

Andere weersomstandigheden zijn echter ook belangrijk om rekening mee te houden. Het hoeft niet eens persé de kou te zijn, maar gladheid en stormachtig weer vormen wel een risico voor kinderen. Extreme wind kan zorgen voor rondslingerend afval of zand, dat in de ogen van je kind terecht kan komen. Ook kunnen takken door wind afbreken, of dakpannen van huizen waaien, zoals we afgelopen week hebben gezien. Blijf dan zeker binnen met de kids.

Gladheid is ook zeker iets dat je moet zien te voorkomen, zeker met bijvoorbeeld een baby in draagdoek op jouw borst, of met kleintjes die pas net kunnen lopen.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Storm en kou: wanneer is het te koud voor onze kids om naar buiten te gaan?
Sluiten