Redactie
Redactie Baby 27 sep 2020

Heeft jouw baby altijd koude voetjes? Hierdoor komt het en dit kun je doen

Als je voor het eerst mama bent zijn er wel een miljoen dingen waar je aan twijfelt. Houd je de baby goed vast, geef je wel voldoende borstvoeding en waar komen die koude voetjes toch vandaan? Moet je warme sokjes aantrekken of ligt het ergens anders aan? Wij nemen die laatste zorg graag op ons en geven je raad.

Je baby heeft koude voetjes (en handjes)

Als je zelf een koukleum bent is er niks om je zorgen over te maken, je trekt een extra trui aan of legt een dekentje over je heen. Als je de koude voetjes van je baby voelt echter schiet je al snel in paniek. Nergens voor nodig want de kans is groot dat er niet zo veel aan de hand is.

Sommige baby’s hebben altijd koude voetjes. Dat heeft negen van de tien keer te maken met de bloedcirculatie. Kleine baby’tjes zijn nog volop in ontwikkeling en daar is dit onderdeel van. Dat is de verklaring voor de koude voetjes (en handjes) van je kleintje. De kans is groot dat er dus niks meer aan de hand is dan dit. Dit proces van ontwikkeling kan nog zeker tot drie maanden na de geboorte aanhouden. Je baby is gewend om in jouw warme buik te zitten en past zich nu aan aan de omgeving daarbuiten.

Tip: controleer of de buik van je baby warm is. Dat is een heel goed teken.

Paarse voetjes

Als de voetjes (of handjes) van je baby paars kleuren is dat voor jezelf vaak nog meer reden voor paniek, toch is dat niet altijd nodig. Ook dit kan namelijk komen door de ontwikkeling van de bloedcirculatie van je kleine. Omdat het bloed in het lichaam eerst naar de meest essentiële delen (zoals de organen) wordt gepompt zijn de voetjes en handen als laatst aan de beurt.

Controleer bij paarse voetjes wel even of er niks is dat een beknelling veroorzaakt. Een té strak baby armbandje bijvoorbeeld.

Tips voor koude babyvoetjes: Als je baby koude voetjes heeft door het hierboven genoemde kun je niet veel doen behalve de voetjes van je kleine warm houden met sokjes. Dit probleem zal naar verloop van tijd vanzelf overgaan naarmate de bloedcirculatie zich ontwikkelt.

Wanneer is er wel wat mis?

Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat er wél wat serieus aan de hand is. Een indicator daarvan kan zijn dat je baby blauw kleurt op plekken als het gezicht, de tong, de lippen of de borst. Dat zou een symptoon kunnen zijn dat er iets mis is met de hart- of longfunctie en een beperkte toevoer van zuurstof. Ga in dit geval meteen naar de dokter.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Heeft jouw baby altijd koude voetjes? Hierdoor komt het en dit kun je doen
Sluiten