Sherita Jager
Sherita Jager | LinkedIn Baby 26 okt 2020

Help! Het klikt niet met mijn kraamverzorgster: dit is wat je kunt doen

Je hebt er zo naar uitgekeken: de kraamhulp. Je kraamverzorgster is de vrouw waar je na de bevalling zoveel aan hebt. Maar wat doe je als je kraamverzorgster niet bevalt?

Het gebeurt wel eens: je kraamverzorgster is niet wat je had gehoopt. Hoe voorkom je het, en hoe los je het op?

Wat als de kraamhulp niet bevalt?

Hoewel het heerlijk is om iemand in huis te hebben die je overal mee helpt, is het wel heel belangrijk dat je goed kunt opschieten met je kraamhulp. De kraamperiode is namelijk een intieme periode. Je had er zo op gehoopt, maar nu wil je alleen maar dat ze zo snel mogelijk weg gaat. Logisch, het is echt niet fijn om iemand in huis te hebben waar je je niet goed bij voelt. Het kan voorkomen dat je de kraamverzorgster niet goed genoeg vindt of dat het simpelweg gewoon niet klikt. Wat doe je dan?

Voor de bevalling: Wat zijn je specifieke wensen?

Soms kun je er vooraf voor zorgen dat je passende kraamzorg krijgt. Bedenk goed wat je wensen zijn. Wat verwacht je dat de kraamverzorgster voor jullie als gezin doet? Als jij bijvoorbeeld borstvoeding gaat geven, kun je vragen om een kraamverzorgster die hier veel ervaring mee heeft. Of misschien vind je het belangrijker dat er een kraamverzorgster komt die goed met oudere kinderen kan opschieten.

Schrijf je wensen op en bespreek deze met het kraamcentrum. Als jij een duidelijke lijst hebt, is de kans kleiner dat je een kraamverzorgster krijgt die niet bij jou past.

Je twijfels bespreken tijdens het evaluatiemoment

Hoe goed je jouw wensen op een rijtje hebt, soms klikt het gewoon niet. Dat is heel jammer, want je wilt je kraamtijd niet laten verpesten door een naar gevoel. Gelukkig kun je er ook tijdens je kraamweek nog iets aan doen. Meestal word je een paar dagen na de bevalling gebeld voor een korte evaluatie. Gaat alles goed? Loopt alles op rolletjes? Dit is het moment waarop je je twijfels kunt bespreken met het kraambureau.

Zelf met het kraamcentrum bellen

Als er geen evaluatiemoment is moet je zelf met het kraambureau bellen. Hoewel het lastig is om aan te kaarten, wil je niet met een naar gevoel terugkijken op je kraamweek. Bespreek je twijfels en vraag om een andere kraamverzorgster. Je voelt je misschien schuldig. Maar je kraamtijd is zó kort en intens en het is belangrijk dat je de beste hulp voor jou en je kind ontvangt. En er is helemaal niets mis met deze wens!

Na het uiten van je twijfels bepaalt de verloskundige of ze iets aan de situatie kan veranderen. Als dat niet lukt zal er gekeken worden of er een andere kraamverzorgster beschikbaar is. Of dit lukt is afhankelijk van het kraamcentrum. Je kunt bij het selecteren van het kraamcentrum, vragen of er in bijzondere gevallen een nood-kraamverzorgster beschikbaar is.

Lees ook:

8 dingen die je gewoon (ongegeneerd) mag vragen aan je kraamverzorgster

Reageer op artikel:
Help! Het klikt niet met mijn kraamverzorgster: dit is wat je kunt doen
Sluiten