Redactie
Redactie De bevalling 7 jun 2018

Kraamverzorgster is duizendpoot

Als je twintig jaar in de kraamzorg zit, maak je heel wat mee. Henny Moor en Maggie Knoester hielpen zo’n 13.000 baby’s ter wereld. Samen runnen ze Bureau Kraamzorg Extra in Rijswijk. “Kraam-verzorgster is een bijzonder beroep. Deze meiden verdienen meer waardering voor wat ze doen!”

Maggie en Henny weten waar ze over praten. Ze hebben zoals ze het zelf zeggen ‘met de voeten in het vruchtwater gestaan’. Twintig jaar geleden startten ze Bureau Kraamzorg Extra voor de Haagse regio.  “In die tijd zagen we vanaf de kraamafdeling in het ziekenhuis dat de organisatie van de kraamzorg slecht liep. Wij wisten dat we dit beter konden. In het begin hadden we niet meer dan een plekje aan de keukentafel en een telefoon.”

Geen kraamhulp

Ondertussen is Kraamzorg Extra uitgegroeid tot een goed lopend kraamzorgbureau. In die tijd maakten Maggie en Henny veel mee. Zo vergeten mensen volgens de dames nog te vaak dat een kraamverzorgster geen kraamhulp is. “Het is de bedoeling dat de kraamverzorgster er voor de moeder en het kindje is in de kraamtijd. Haar kennis en ervaring helpt de moeder in de eerste week op weg. Toch maken we het ook nog wel eens mee dat mensen verwachten dat de kraamverzorgster alle huishoudelijke taken op zich neemt. Er belde zelfs een keer een man, die toch niet zo heel tevreden was over de plintjes in de keuken. Die hadden van hem schoner gemogen”, lacht Henny.

Verschillende gewoontes

Naast dit soort misverstanden krijg je – zeker in de grote stad – ook veel te maken met verschillende culturen en gewoontes. “Pas belde er een kraamverzorgster die net bij een Chinees gezin was geweest. Zij waren bang voor geesten, dus alle ramen, deuren en tochtgaten waren dichtgeplakt. En ook  de spiegels waren afgeplakt. Het water van het badje voor de baby moest vanwege de ‘boze geesten’ ook gekookt worden. Maar kokend water is natuurlijk veel en veel te heet voor een baby. De kraamverzorgster heeft toen nog al een tijd staan te wapperen om het water af te laten koelen.”

Help, kraamvrouwen!

Kraamvrouwen zijn ook niet altijd even relaxed, vertellen de dames uit ervaring. “Ze zijn niet in hun gewone doen en daardoor wisselt hun humeur. Logisch ook, alle hormonen liggen door elkaar en de man neemt nooit de goede taart mee”, lacht Maggie. “Vrouwen die net zijn bevallen, schrikken er ook van dat ze niet op die roze wolk zitten. Een luisterend oor helpt dan vaak. Daarbij moet je ook zeker de vader niet vergeten. Iedereen vraagt eerst naar de moeder, kijkt dan in het wiegje en wil vervolgens beschuit met muisjes. Niemand die naar de man omkijkt. Je mag hem dan, als kraamverzorgende, best verwennen met een ontbijtje op bed.”

Duizenpoot

Een kraamverzorgster is een echte duizendpoot. Naast de zorg voor de moeder en het kind, zijn er nog veel meer dingen die op haar bordje komen. “Je bent een psycholoog, ervaringsdeskundige, je waarborgt de veiligheid van moeder en kind en je houdt het huishouden draaiende. Het beroep kraamverzorgster is in onze ogen een onder geschoven kindje. Deze meiden kiezen deze baan niet voor het geld of allerlei extra’s. Ze krijgen niet zoals een verloskundige een bodyguard mee naar de adressen waar ze komen. Ook moeten ze zich aan allerlei omstandigheden aan zien te passen. En toch doen ze het iedere keer weer met hun hart en ziel. Daarom verdienen ze veel meer waardering voor wat ze doen. Een dikke pluim voor deze dames!” 

Reageer op artikel:
Kraamverzorgster is duizendpoot
Sluiten