Redactie
Redactie Lifestyle 7 jun 2018

Kraamverzorgster weg, en dan?

De kraamtijd is voorbij en de kraamverzorgster pakt haar biezen. Geen steun en toeverlaat vol kennis en ervaring meer in huis. Je staat er nu ‘alleen’ voor, maar je hebt ook eindelijk lekker het rijk alleen.

De kraamtijd is een periode vol nieuwe dingen en veranderingen. De kraamverzorgster helpt je de eerste tijd met de verzorging van je baby. Zij heeft de kennis en ervaring in huis om je de eerste week op weg te helpen. Maar na ongeveer een week neemt de kraamverzorgster afscheid en heb je geen deskundige meer in huis. Gelukkig ben je genoeg mama om het alleen te doen.

Onzeker

Na die eerste week voel je je vaak fysiek weer wat beter en ben je door de kraamverzorgster al een eind op weg geholpen. Toch voelen veel nieuwe mama’s zich best nog wel eens onzeker. Dat is helemaal niet raar, zelfs je eigen lichaam is nieuw! Aarzel daarom niet om andere mama’s het hemd van hun lijf te vragen. Je kunt ook altijd bij het consultatiebureau terecht met je vragen.

Lekker alleen

Natuurlijk is het ideaal een kraamverzorgster die je de eerste dagen op weg helpt. Toch is het ook wel erg lekker als ze na de kraamtijd afzwaait. Eindelijk het rijk alleen. Geen vreemde meer die ’s ochtends de boel komt regelen en vertelt wanneer je baby in bad moet. Je kunt nu lekker alles zelf bepalen en op je eigen manier doen. Heerlijk dat jij en je partner nu echt samen zijn met je baby en volop kunnen genieten.

Druk

Toch vergis je je misschien nog in het feit dat je het nog best druk krijgt als de kraamverzorgster weg is. Je moet nu echt alles zelf doen. Je baby in bad doen, voeden, boodschappen doen, koken, wassen, strijken en dan ben je nog niet eens aan je zelf toegekomen. Alleen met het voeden ben je al een paar uur per dag kwijt. Je moet je ritme weer vinden en dit kan een paar weken tot maanden duren. Leg de lat voor jezelf laag, zodat je relaxed blijft. 

Je partner

Veel mama’s vinden het ook erg fijn als hun partner juist na de kraamtijd nog een paar dagen vrij neemt. Tijdens de kraamtijd heb je hulp en aandacht genoeg, maar hierna kan het allemaal nog best even moeilijk worden. Als je partner na de kraamtijd vrij neemt, kunnen jullie samen voor de baby zorgen en zit je na een drukke kraamtijd niet ineens in je eentje in huis. Voor je partner is het ook fijner en gezelliger om er juist dan te zijn, in plaats van met een kraamverzorgster die de boel regelt.

Reageer op artikel:
Kraamverzorgster weg, en dan?
Sluiten