Redactie
Redactie Baby 20 sep 2019

Ga je op kraamvisite? Lees eerst even deze ongeschreven regels

Met een hoogzwangere vriendin/zus/collega in je omgeving, kan je niet wachten tot de kersverse baby er is en je lekker kan gaan knuffelen. Het cadeautje voor het minimensje ligt al weken klaar en je kijkt constant op je telefoon tot het langverwachte berichtje op je scherm verschijnt.

Oh yes! Tijd voor het kraambezoekje, maar wacht even: ken je deze ongeschreven kraamvisite regels al?

1. Maak altijd eerst een afspraak voor het kraambezoek

Ook al is het de baby van je zus: bel eerst even om je bezoekje aan te kondigen. Soms zitten de newborn ouders helemaal in hun eigen bubbel en moet je toch echt even wachten om zelf te gaan knuffelen. Kom dus ook niet onaangekondigd langs, om teleurstellingen te voorkomen.

2. Kraambezoektijd = maximaal een uurtje

De ouders zijn waarschijnlijk erg moe van alle nieuwe indrukken, net als de kleine baby. Je bezoekje vinden ze heel gezellig, maar een uurtje is wel de max. Daarna gaat de baby slapen en de mama waarschijnlijk ook. Daarom wordt als ongeschreven regel maximaal een uurtje babybezoek aangehouden.

3. Wel of geen eigen kinderen meenemen?

Kijk even naar hoe de situatie is en bij wie je op kraambezoek gaat. Bij goede vrienden is het vast geen probleem om je kids mee te nemen, maar een collega zit er misschien niet op te wachten. Vertel je kids van tevoren even wat jullie gaan doen en wat je van ze verwacht. Voel aan of het wel of niet te druk is voor de baby en het gezin en blijf niet te lang hangen.

4. Pak de baby niet zomaar op

Sommige ouders vinden dit misschien geen probleem, maar ouders met een eerste baby vinden het waarschijnlijk in het begin nog lastig om het kleine mensje uit handen te geven. Of ze willen het gewoonweg nog niet. Respecteer dit wacht af tot de ouders het zelf aan je vragen. Was dan ook eerst even je handen: een baby is nog erg kwetsbaar en heeft weinig weerstand.

5. Help de nieuwe mama een handje

Kom je op bezoek en is de nieuwe mama alleen thuis met de baby? Zet dan zelf even koffie en strooi muisjes op jullie beschuit. Dat zal erg gewaardeerd worden. Bij een goede vriendin of je zus kan je zelfs nog voorstellen om even op de baby te passen, zodat de newborn mama in alle rust haar haren kan wassen, nagels kan lakken of een wasje draaien. Iets waar je als moeder in de eerste weken maar weinig aan toe komt.

6. Neem wat lekkers te eten mee

Of vraag van tevoren of de nieuwe ouders wat nodig hebben van de supermarkt. In alle hectiek van (een eerste) baby, kan het nog wel eens voorkomen dat de ouders het niet redden om boodschappen te doen. Het zal dan ook erg gewaardeerd worden als je wat lekkers te eten voor ze meeneemt of even een klein boodschapje voor ze doet.

7. Denk ook aan de andere kids

Heeft de nieuwe baby al een grote broer of zus? Dan kan het leuk zijn om daar ook een cadeautje voor mee te nemen, zodat niet alleen de baby overladen wordt met aandacht en cadeautjes. Dit hoeft niet duur te zijn, denk aan een kleurboek, stickers of wat potjes klei.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Lees ook: De 10 geboden tijdens je kraamweek

Reageer op artikel:
Ga je op kraamvisite? Lees eerst even deze ongeschreven regels
Sluiten