Sherita Jager
Sherita Jager Baby 23 okt 2021

Krabt jouw baby zich? Zo zorg je ervoor dat hij zichzelf geen pijn doet

Baby’s krabben zichzelf vaak. Soms omdat ze jeuk hebben, maar vaak ook per ongeluk. Met deze 6 tips kun je het krabben én de schade tot een minimum beperken.

Een gezichtje vol krassen ziet er heftig uit. Gelukkig hebben baby’s er vaak geen last van, maar fijn is natuurlijk anders. Met deze tips kun je het krabben verminderen en ervoor zorgen dat jouw baby zichzelf geen pijn doet.

Waarom krabben baby’s zichzelf?

Er zijn twee oorzaken waarom baby’s zichzelf pijn kunnen doen. Een vaak voorkomende oorzaak is vanwege de ongecontroleerde bewegingen. Baby’s hebben hun bewegingen nog niet helemaal onder controle. Dit is de reden dat ze zich zo houterig en spastisch bewegen. In de meeste gevallen doen ze zichzelf hier geen pijn mee. Maar soms gaat er toch een handje de verkeerde kant op, en krabt je baby zichzelf in het gezicht.

Een andere oorzaak waarom baby’s zichzelf soms pijn doen met hun nageltjes, is als ze echt krabben. Dit kan omdat ze allergie, eczeem of gewoon jeuk hebben. We hebben allemaal wel eens last van jeuk, maar in de meeste gevallen is dit vanwege een duidelijke reden. Het kan zijn dat we zijn geprikt, of iets verkeerds hebben gegeten. Ditzelfde geldt voor baby’s.

1. Minder in bad en meer hydrateren

Als je kindje zich veel krabt, kijk dan naar de oorzaken. Is de huid misschien droog? Baby’s hebben een gevoelige huid en veel badderen en het gebruik van verzorgingsproducten kan de huid uitdrogen. Dit zorgt voor jeuk. Probeer je baby minder vaak te wassen. Gebruik bij het badderen een andere wasgel, of laat het helemaal achterwege. Na het badderen kun je de huid hydrateren. Probeer ook eens van wasmiddel te veranderen.

2. Kijk kritisch naar het eten

Het kan ook zijn dat je kindje jeuk heeft vanwege een voedselallergie. Misschien eet jouw kindje – of jij, in het geval dat je borstvoeding geeft – iets waar hij of zij niet tegen kan. Dit veroorzaakt jeuk. Kijk kritisch naar je eten en kijk eens naar veel voorkomende voedselallergieën.

3. Bij eczeem: ga naar de specialist

In sommige gevallen krabben baby’s zich omdat ze last hebben van eczeem. Je kunt dan het beste om een doorverwijzing vragen bij de huisarts. Specialisten kunnen goed beoordelen wat jouw kindje nodig heeft zodat de jeuk veel minder wordt of misschien zelfs verdwijnt.

4. Gebruik krabhandschoentjes

De meeste moeders hebben een haat-liefdeverhouding met krabhandschoentjes. De een vindt het zielig, voor de ander is het de redder in nood. Krabhandschoentjes, ook wel krabwantjes genoemd, zijn handschoentjes voor jouw krabgrage mini. De voorkeur gaat uit naar het niet dragen van krabhandschoentjes. Het kan namelijk frustrerend zijn omdat ze zo niets meer kunnen vastpakken. Maar omdat de nageltjes van baby’s klein, maar o, zo scherp zijn, kan het een uitkomst zijn als jouw kindje zich krabt. Welk soort krabhandschoentje werkt voor jouw kind, is afhankelijk van hoe behendig hij is bij het uittrekken. Je kunt in plaats van handschoentjes ook lange sokken aantrekken, en deze tot ver onder de mouwen stoppen zodat ze moeilijk zijn uit te doen. Er zijn ook speciale pakjes te koop.

5. Houd de nagels kort

Hoewel een baby superkleine nageltjes heeft, zijn ze vlijmscherp. En juist omdat de bewegingen nog zo ongecontroleerd zijn, zorgt dit voor gevaarlijke taferelen. Vijl of knip de nagels twee tot drie keer per week. Bij een baby jonger dan een maand kun je haakjes en scherpe randen het beste wegvijlen. Gebruik hiervoor een kartonnen nagelvijl. Voor het knippen gebruik je een nagelschaar met stompe punten. Let op dat je de schaar goed ontsmet en wacht tot de baby rustig is. Knip de nagels recht af zodat je de kans op ingroeien vermindert.

6. Gezicht vet houden

Om ervoor te zorgen dat je kindje minder grip heeft bij het krabben, kun je het gezicht goed vet houden. Gebruik een milde crème als kokosolie, Bepanthen, vaseline of andere natuurlijke vette crèmes. Op deze manier heeft jouw kindje minder grip op z’n gezicht, waardoor de kans dat hij zich bezeert een stuk minder wordt.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Krabt jouw baby zich? Zo zorg je ervoor dat hij zichzelf geen pijn doet
Sluiten