Redactie
Redactie Baby 7 jun 2018

Krampjes, horen die er nu bij als je een baby hebt? Deze moeders vertellen…

Voor veel moeders geeft het een machteloos en onzeker gevoel: als je baby huilt door krampjes. Mama's Angéla en Mandy weten hier alles van. Zij vertellen hun verhaal.

Én hoe zei dit probleem oplosten bij hun kleintje. 

Voeding aanpassen

“Mijn oudste had als baby heel veel last van krampjes”, vertelt Angéla ter Horst – moeder van Senna (7), Luca (4) en Noah (9 weken). “Senna huilde ontroostbaar. Ik ging met van alles in de weer. Toen ik zijn voeding aanpaste, was er gelukkig resultaat. Binnen een paar dagen had ik een heel ander kind. Senna was veel rustiger, sliep beter. En huilde stukken minder.”

“Helaas had mijn tweede zoon ook al binnen enkele dagen klachten. Zo erg zelfs, dat hij 24 uur per dag diarreeluiers had. Ik maakte me heel erg zorgen om Luca. Toen na 11 dagen zijn billen daardoor helemaal open lagen, en hij bloed in zijn ontlasting had, dacht ik: ‘Nu is het klaar’. In het ziekenhuis hoorden we dat Luca een ontstoken darm had. Voor mijn derde zoon – die van een andere vader is – ben ik voor de zekerheid naar de dokter gegaan. Ik kreeg het advies om met normale voeding te starten. Gelukkig gaat het heel erg goed met Noah. Hij heeft, tot nu toe, nergens last van.”

“Er komt al zoveel op je af”

“Ik heb vooral gemerkt dat je er heel onzeker van wordt als je kind veel huilt en je niet weet wat je moet doen. Het heeft een enorme impact. Zeker bij de eerste komt er al zo veel op je af. Andere moeders raad ik aan om zoveel mogelijk te vertrouwen op hun eigen gevoel. Luister naar jezelf als jij denkt dat er iets mis is met je kind. En vergeet bovendien niet om er op te vertrouwen dat het weer goed komt.”

Ontroostbaar

“Sinds haar geboorte kreeg Fay normale melk via de fles”, vertelt Mandy Passau – moeder van Fay (8,5 week). “Na een week of twee merkten we dat ze erg veel krampen had als ze moest poepen. Ze huilde veel en het lukte me maar niet om Fay te troosten. Er werd me verteld dat er geen reden was tot grote zorg zolang ze nog ontlasting had. De krampjes hielden aan en de dosis van Fays voeding werd verhoogd. Hierna werd het huilen erger en had ze bijna non-stop krampen. Steeds vaker stopte Fay met drinken halverwege een fles, omdat ze last had van krampjes.”

'Krampjes horen er nu eenmaal bij'

“Al met al was het een heel stressvolle periode. Het is heel naar om niks voor je kind te kunnen doen. Iedereen zei dat krampjes er nu eenmaal bij horen. Gelukkig zagen we toen we overschakelden op andere voeding dat het na een paar dagen al veel beter ging met Fay. Met drinken, met de krampjes en ook huilde ze na een poosje nog amper. Daarnaast verbeterde haar ontlasting. In plaats van één poepluier in drie dagen zitten we nu op drie per dag.”

Iedere baby is anders

“Vaak krijgen ouders de nodige adviezen als hun kind veel huilt en krampjes heeft. Mijn tip is vooral om daaruit datgene te halen dat het meest op hen van toepassing is. Ouders kennen hun kind immers het beste en iedere baby is weer anders. We kijken vooral naar wat Fay wil en voeden haar als ze honger heeft. Dat gaat heel goed. Ze slaapt nu ook de nacht door.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Maag Lever Darm Stichting en onderdeel van de landelijke special Maag & Darmen die op 7 december bij de Groot Randstedelijke Telegraaf en op mijn-lichaam.com verspreid wordt. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Krampjes, horen die er nu bij als je een baby hebt? Deze moeders vertellen…
Sluiten