Sherita Jager
Sherita Jager | LinkedIn Baby 15 aug 2019

Krijgt jouw baby dikkere haren na het scheren?

Zo af en toe verschijnt er een baby in het nieuws die wordt geboren met een weelderige bos. De prachtige lange en dikke haren trekken de aandacht van de media. Maar over het algemeen hebben de meeste baby’s maar weinig haar. Soms wordt daarom geadviseerd de haren kort te scheren. Je baby zou er een dikke bos haar voor terugkrijgen. Maar is dat eigenlijk wel waar?

De meeste baby’s worden geboren met een paar plukjes haar. Maar het wordt nog erger, want een paar weken na de geboorte, begint veel van dat haar ook nog eens uit te vallen! Nee! En hoewel het natuurlijk eigenlijk echt niet uitmaakt, is het stiekem wel leuk als jouw kleintje wat haren op z’n hoofd heeft. In veel culturen wordt gezegd dat het scheren van de haren de haargroei kan bevorderen. Maar is dat echt zo?

Dikke Spaanse haren?

In veel landen, waaronder Spanje, gelooft men dat het belangrijk is om de haren van een baby te scheren. Dit zou ervoor zorgen dat het haar gelijk groeit, maar ook nog eens dik wordt. De gemiddelde Spanjaard scheert de haren van zowel jongens als meisjes als de baby een paar maanden oud is. Zelfs kinderartsen adviseren het soms! Zo kijkend naar de haren van de gemiddelde Spanjaard, zou je ze het voordeel van de twijfel geven. De dikke, haren van de Spanjaarden zouden wij namelijk ook wel willen hebben!

Dunne haren in Zuid-Amerika?

Maar aan de andere kant van de oceaan, in Zuid-Amerika, geloven mensen weer dat het scheren van de haren ervoor kan zorgen dat meisjes mooie dunne, gladde haren krijgen, iets wat voor veel culturen in Zuid-Amerika een schoonheidsideaal is. Wie moeten we nou geloven?

Haren scheren vanwege geloof

In veel religies scheert men de haren van een baby. Om verschillende redenen geloven ze dat dit zal helpen met het aarden. Andere geloven dat het geboortehaar onrein is en dus geschoren moet worden. Het scheren is een eer en wordt vaak gedaan door familie.

Conclusie: wel of niet doen?

Helaas voor alle ouders die hoop hadden: het afscheren van het haar heeft geen invloed op de toekomstige haren van je kind. Het is een hardnekkige fabel. Bij alle mensen is al genetisch bepaald hoeveel haar, welke vorm en welke kleur ze krijgen. Met het scheren verwijder je alleen de haren, en niet de haarzakjes en dus de eigenschappen van het haar. Soms lijkt het alsof het haar dikker terugkomt, maar dat kan komen omdat de belichting van het haar anders is nu het korter is, of omdat de dunne eerste stukjes haar verdwenen zijn. Uiteindelijk is het scheren van het haar van de baby een kwestie van esthetiek of religie. Vind je de vlassige haartjes niet mooi? Of wil je het doen vanwege je cultuur of religie? Dan kun je de haren van je baby scheren, maar nodig is het niet en het komt er ook niet dikker voor terug.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Krijgt jouw baby dikkere haren na het scheren?
Sluiten