Eva ten Wolde
Eva ten Wolde Baby 2 dec 2020

Dit zijn 6 dingen die je nog niet wist over kunstvoeding

Borstvoeding geven lukt niet bij iedere moeder. En sommigen kiezen er bewust voor om het niet te doen. Wat jouw reden ook is, er is gelukkig een gezond alternatief: kunstvoeding!

Maar hoeveel weet jij eigenlijk écht over kunstvoeding?

6 x feiten over kunstvoeding die je nog niet kende

Of je nu borstvoeding of kunstvoeding geeft… Onthoud dit: fed is best.

1. Kunstvoeding geven is heel normaal

Als je om je heen kijkt, dan lijkt het misschien alsof iedere moeder borstvoeding geeft. Behalve jij. Nou, het tegendeel is waar… Na zes maanden geeft 49% van de moeders kunstvoeding aan haar kind.

Dit komt voornamelijk doordat moeders weer aan het werk gaan of doordat er sprake is van een lage melkproductie.

2. Er wordt al eeuwen met de fles gevoed

Als het eeuwen geleden niet lukte om borstvoeding te geven, dan kreeg een kind gewoon een flesje met koemelk. Dit kwam het meeste in de buurt van melk uit de borst. En als er geen koemelk was, dan zorgde een geit, schaap of varken hier wel voor…

In 1865 ontwikkelde scheikundige Justus von Liebig de eerste ‘echte’ kunstvoeding voor baby’s.

3. Kunstvoeding is niet onbeperkt houdbaar

Een flesje met kunstvoeding mag niet langer dan één uur op kamertemperatuur zijn. Het is daarnaast heel onverstandig om de voeding opnieuw op te warmen als je kindje dit niet meteen opdrinkt.

Wil je in één keer meerdere flesvoedingen klaarmaken? Dat kan, maar wel op deze voorwaarden. Zet de flesjes direct in de koelkast en zorg ervoor dat de voeding binnen 24 uur wordt opgedronken. Als je hier langer mee wacht, dan ontstaan er een hoop bacteriën.

4. De voeding zorgt voor andere ontlasting

Kunstvoeding is lastiger te verteren dan borstvoeding. Dit zorgt voor onverteerde etensresten in de ontlasting. De poep van baby’s die kunstvoeding krijgen, is hierdoor steviger en stinkt meer.

5. Je kind kan allergisch voor kunstvoeding zijn

Veel kinderen zullen een flesje met kunstvoeding gewillig leegslurpen, maar er zijn ook kinderen die last hebben van een allergie. Ze kunnen de kunstvoeding dan niet verdragen.

Er zijn meerdere tekenen die kunnen wijzen op een allergie, zoals diarree, braken, huiduitslag of bloed in de ontlasting.

6. De voeding is niet alleen voor baby’s

Kunstvoeding wordt niet alleen voor baby’s gemaakt, maar ook voor peuters! Het is belangrijk om niet te vergeten dat er voor kinderen van iedere leeftijd een ander type voeding is.

Een tweejarige peuter heeft een andere voedingsbehoefte dan een baby van 3 maanden. Dat is natuurlijk niet zo gek, want een peuter stuitert de hele dag rond en een baby slaapt nog veel.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Babyology

Reageer op artikel:
Dit zijn 6 dingen die je nog niet wist over kunstvoeding
Sluiten