Marleen Staal
Marleen Staal Zwanger 16 apr 2019

Een laagliggende placenta: dit is wat je moet weten over een placenta praevia

Een placenta praevia, oftewel een laagliggende placenta, kan voorkomen. Niet veel vrouwen krijgen hiermee te maken, minder dan 5%, maar het kan wel zorgen voor vervelende complicaties. Wat betekent dit voor jou en nog belangrijker: hoe zit het met de gezondheid van je baby?

Bij de meeste zwangerschappen nestelt het eitje zich wat hoger in de baarmoeder. Een enkele keer kan het voorkomen dat het eitje zich lager in de baarmoeder bevindt. De placenta groeit dan laag in de baarmoeder en in dit geval spreek je van een laagliggende placenta. Of in medische termen: een placenta praevia.

Laagliggende placenta

Een laagliggende placenta wordt al vroeg in de zwangerschap ontdekt. Bij de echo die je rond de twaalfde week krijgt, kan al worden gezien en vastgesteld hoe je placenta groeit. In het geval van een placenta praevia ligt de rand van de placenta dicht tegen de uitgang van je baarmoeder aan.

Als er sprake is van een laagliggende placenta hoef je je niet gelijk zorgen te maken. Vaak komt de placenta weer langzaam naar boven naarmate je baarmoeder groeit. Dit gaat gewoon vanzelf en daar hoef je niets voor te doen.

Soms blijft je placenta laag liggen en dit is dan ook te zien bij een volgende echo. In dit geval wordt je de rest van je zwangerschap goed begeleid door een gynaecoloog. Een laagliggende placenta kan namelijk bloedingen veroorzaken die gevaarlijk kunnen zijn voor jou en je kind.

Risico’s

Er kunnen namelijk wat risico’s vastzitten aan het hebben van een laagliggende placenta. Het kan er namelijk onder andere voor zorgen dat je baby niet goed kan indalen wanneer de bevalling dichterbij komt.

Ook kun je tijdens de zwangerschap meer bloed verliezen dan normaal. Dit is ook vaak het eerste teken dat je te maken hebt met een laagliggende placenta. Mocht het bloedverlies toenemen en een placenta praevia is al vastgesteld, dan is het raadzaam dit gelijk even te bespreken met je gynaecoloog.

Behandeling

Tegen een laagliggende placenta is niet veel te doen. Waarom sommige vrouwen het wel en anderen niet hebben, is vooralsnog niet duidelijk. Omdat de oorzaak niet bekend is, is een remedie lastig. Maar je wordt in ieder geval tijdens je zwangerschap goed begeleid en in de gaten gehouden.

Als je regelmatig en overmatig bloedverlies hebt, dan kan aangeraden worden meer bedrust te houden of in een enkel geval wordt je opgenomen in het ziekenhuis ter observatie. Dat is alleen nodig als het bloeden aanhoudt. Vaak is het daarna – wanneer het bloeden is gestopt – voldoende om je leefritme aan te passen. Dat houdt in dat je meer rust houdt en geen zware activiteiten onderneemt, zoals sporten of intensieve huishoudelijke taken. In sommige gevallen kan ook aangeraden worden de seks voorlopig uit te stellen tot na de bevalling.

De bevalling

Als het bloedverlies minimaal is, dan is er de kans dat je gewoon vaginaal kan bevallen met een laagliggende placenta. Een keizersnede is pas nodig als tijdens de bevalling veel bloed verloren raakt of als je kindje voorafgaand aan de bevalling niet goed kan indalen. Of je gynaecoloog kan een andere reden hebben waarom het verstandiger is te kiezen voor een keizersnede

De kans op een stuitligging is bij een laagliggende placenta groter. Dat betekent dat dit voor complicaties kan zorgen tijdens de bevalling. Je gynaecoloog bespreekt dan samen met jou wat er er moet gebeuren.

Als je tijdens je zwangerschap te maken hebt gehad met een laagliggende placenta is de kans groter dat dit ook gebeurt bij een volgende zwangerschap. Ook als je een tweeling of een meerling verwacht of op een latere leeftijd kinderen krijgt, is het risico op een laagliggende placenta groter. In al deze gevallen word je goed begeleid door je behandelaar zodat jouw gezondheid en die van het kind goed in de gaten worden gehouden.

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Bron

Reageer op artikel:
Een laagliggende placenta: dit is wat je moet weten over een placenta praevia
Sluiten