Redactie
Redactie Baby 13 nov 2018

Haha: volgens onderzoek lachen baby’s net als chimpansees

Er zijn weinig dingen die gelukkiger maken dan de lach van een baby. Die pretoogjes, het hoge geluidje… Aaahw. Maar is het je ooit opgevallen dat babylachjes wel heel anders klinken dan die van volwassenen? Sterker nog, volgens onderzoekers lachen ze meer als eh, mensapen.

Ruim 100 studenten van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Leiden luisterden naar audiofragmenten van 44 lachende baby’s, die tussen de 3 en 18 maanden oud waren. Ze letten daarbij vooral op de ademhaling: of de baby’s lachten tijdens het in- of het uitademen.

Lachen tijdens in- en uitademen

Wat blijkt: de jongste baby’s lachten – net als mensapen – tijdens zowel de in- als uitademing, terwijl volwassenen vooral lachen tijdens het uitademen, zoals ook te horen was bij de oudste baby’s. Mocht je je ooit afvragen hoe apen klinken als ze blij zijn, luister dan vooral even naar je eigen dreumes.

LEES OOK: Lachen baby’s altijd naar jou? Je wordt keihard gemanipuleerd!

De ontwikkeling van de babylach naar een volwassen lach, gebeurt geleidelijk in de eerste jaren; volgens de onderzoekers gaat het mogelijk samen met de taalontwikkeling. De vocale controle van onze spraak zou ook zorgen voor een gecontroleerdere lach.

Benieuwd hoeveel lol de onderzoekers gehad moeten hebben tijdens het onderzoek? Dit is een maar liefst 15 minuten lange compilatie van kleine kinderen die lachen:

De oorzaak van een babylach

Overigens verandert ook de oorzaak van onze lach geleidelijk. Zoals we eerder schreven, lachen jonge baby’s alleen als respons op bijvoorbeeld gekieteld worden.

Na een aantal maanden kun je pas het eerste lachje verwachten dat daadwerkelijk blijheid uitdrukt én ook bedoeld is voor een specifiek persoon, maar alsnog moet je dat vaak zelf uitlokken en imiteren ze gewoon jouw lach. Volwassenen leunen nog meer op sociale interactie en lachen ook eerder uit zichzelf.

Meer lezen: Glimlacht je baby veel, dan is dit waarschijnlijk aan de hand

Reageer op artikel:
Haha: volgens onderzoek lachen baby’s net als chimpansees
Sluiten