Gina Koninkx
Gina Koninkx | LinkedIn Gezin 29 aug 2020

7 redenen waarom een leeftijdsverschil van 3 jaar tussen broertjes en zusjes het beste is

Zijn jij en je partner klaar voor jullie tweede kindje? Dan kun je het beste even wachten tot jullie firstborn 3 jaar oud is. Wij hebben zeven steengoede (al zeggen we het zelf) redenen op een rij gezet waarom een leeftijdsverschil van drie jaar zo ideaal is.

Als jullie een tweede kindje willen, is het goed om te wachten tot de eerste 3 jaar oud is. Het scheelt je behoorlijk wat gedoe en wij leggen je uit waarom.

Leeftijdsverschil van 3 jaar

Neem het een en ander met een korreltje zout, maar eerlijk: wij hebben ergens wel een punt toch?

1. Eentje is al uit de luiers

En geloof ons, dat maakt echt een wereld van verschil. Jouw dreumes (die langzaamaan een echte kleuter begint te worden) is al uit de luiers en dat scheelt veel. Het is al niet je meest favoriete job of the day dus je moet er niet aan denken om nog twee kids in de luiers te hebben.

2. Een kind van 3 kan simpele handelingen uitvoeren

Elke moeder weet: vele handen maken licht werk. In het geval van kinderen al helemaal. Gelukkig kan een kind van drie al redelijk wat handelingen uitvoeren als jij erom vraagt.

Dan hebben we het natuurlijk over kleine dingen zoals een doekje aangeven maar dat is op sommige momenten toch wel heel handig. Als je op de bank zit te voeden bijvoorbeeld.

3. Je hebt geen dubbele kinderwagen nodig

We weten allemaal dat dubbele wagens krengen zijn. Daarmee op stap gaan maakt het allemaal net een stukkie lastiger want, past-ie door de deur? Laat staan de ruimte die zo’n dubbele kinderwagen in huis inneemt.

Als je een baby krijgt en je hebt al een kindje van drie hoef je je hier gelukkig niet aan te wagen. Een kind van drie kan zelf lopen en anders kun je gewoon een handig zitje achter de buggy bevestigen.

4. Dezelfde activiteit is leuk voor beiden

Met een leeftijdsverschil van drie jaar zijn de meeste activiteiten leuk voor beide kids, zowel nu als later. De dierentuin bijvoorbeeld is ideaal voor een kleintje in de wagen en een wat oudere dreumes die alle dieren al bij naam kan noemen (tip: huur een bolderkar in de dierentuin waar je ook al je spullen in kwijt kunt).

5. Kleding hergebruiken

Haal die schattige berenpakjes maar weer uit de kast. Die pakjes zijn namelijk nog steeds hartstikke hip en dus heel leuk om jullie newborn weer aan te trekken. Alle kleding die nog mooi is heb jij de afgelopen jaren natuurlijk bewaard voor jullie nieuwe gezinslid.

6. Spullen herbegruiken

Het bovenstaande geldt natuurlijk niet alleen voor kleding. Tijdens de komst van jullie eerst kindje hebben jullie alles aangeschaft en dat hebben jullie zeker weten nog niet weggegooid of weggegeven. Van de buggy tot de Maxi-Cosi en de box: alles staat al klaar voor de volgende.

7. Een kind van 3 snapt heel veel

En daarmee bedoelen we natuurlijk dat een kind van 3 al goed begrijpt dat het een broertje of zusje krijgt. Je kunt jullie kindje bij veel dingen betrekken. Van het groeien van jouw buik tot aan het mee helpen mooi maken van de babykamer.

Jullie kunnen samen boekjes lezen over de komst van de baby en geloof ons, zodra de kleine er eenmaal is zal jullie oudste kindje reuze trots zijn om grote broer of zus te zijn.

Reageer op artikel:
7 redenen waarom een leeftijdsverschil van 3 jaar tussen broertjes en zusjes het beste is
Sluiten