Redactie
Redactie Gezin 7 jun 2018

Leer ‘nee’ zeggen tegen je peuter

Elke ouder geeft zijn kind wel eens een snoepje om rustig boodschappen te kunnen doen, verwent hem met nieuw speelgoed of zet de tv aan omdat hij dat zo graag wil. Daar is op zijn tijd niets mis mee. Maar als je kind weet dat hij maar hoeft te gillen, huilen of zeuren om zijn zin te krijgen, is het einde zoek. Leer nu om ‘nee’ tegen je kind te zeggen.

Waarom ‘nee’ zeggen?

Door je kind te verwennen, heb je niet alleen de rest van je leven last van een verwend en veeleisend kind. Maar je kind leert ook niet dat niet alles hem zomaar toekomt. Zo zal hij in de ‘echte’ wereld later problemen ondervinden op school en op werk. Hij verwacht namelijk dat alles hem zonder moeite of inzet wel aan komt waaien. Ook zal hij daardoor waarschijnlijk moeite hebben met autoriteit.

Hoe zeg je ‘nee’?

De manier waarop je ‘nee’ zegt is belangrijk. Zorg ervoor dat je kind begrijpt waarom je antwoord ‘nee’ is, zodat hij snapt dat je hem niet zomaar wilt dwarsbomen. Wil hij bijvoorbeeld heel graag weer een nieuw speeltje? Leg hem dan uit dat er geld nodig is om zoiets te kopen. Laat hem zelf ‘sparen’ voor het nieuwe speelgoed door goed gedrag. Plak stickers om bij te houden wanneer hij iets verdiend heeft. Als hij genoeg heeft gespaard voor zijn nieuwe speelgoed, zal hij trots op zichzelf zijn en er extra van genieten. Dit kan natuurlijk ook op dagelijkse dingen toegepast worden, zoals tv-kijken. Zo krijgt je kind het inzicht dat je moet werken en sparen voor je iets nieuws kunt krijgen.

Mama en Zo Tip: Meer lezen over manieren aanleren bij je kind? Lees hier de 5 manieren die je kind moet leren!

Nee = nee

Je kind mag best eens boos zijn of huilen omdat hij zijn zin niet krijgt. Dit is zelfs goed voor zijn ontwikkeling. Geef dus niet toe als je kind ineens een driftbui krijgt en je je schuldig voelt. Kleine kinderen hebben grenzen nodig en zullen die ook zeker uittesten. Ga dus absoluut niet in discussie of onderhandeling met je kind nadat je hebt uitgelegd waarom iets niet mag. Jouw antwoord is het enige juiste en je hoeft geen verklaring af te leggen voor je keuze. Zorg ook dat je op één lijn zit met je partner om “van papa mag het wel” –taferelen te voorkomen.

Al een verwende peuter?

Heb je je kind al verwend en zie je nu de gevolgen? Ga dan eens bij jezelf na hoe dit zo is gekomen. Had je vroeger zelf niet veel en probeer je dit te compenseren bij je eigen kind? Of houd je zoveel van je kind dat je hem alles wilt geven om hem zo gelukkig mogelijk te maken? Door te beseffen waarom je verwent, kun je je patroon doorbreken en je liefde op andere manieren uiten. Speel bijvoorbeeld wat vaker samen of knuffel hem extra veel. Dit zal helpen bij het doorbreken van het patroon. Helaas zul je nog steeds tegen flinke driftbuien aanlopen omdat je kind gewend is zijn zin te krijgen. Onthoud: de aanhouder wint!

Mama en Zo Tip: Fouten maken we allemaal als moeder. Heb je toch het idee dat je alles perfect moet doen als moeder? Lees hier over de ‘goed genoeg’ moeder!

Reageer op artikel:
Leer ‘nee’ zeggen tegen je peuter
Sluiten