Met deze truc help je de leesvaardigheid van je kind verbeteren

Op een subtiele wijze de leesvaardigheid van je kind verbeteren? Dat kan door een makkelijke truc. Zit je kind regelmatig voor de televisie of is ‘ie gek op filmpjes kijken op de tablet? Ideaal! Zet ondertiteling aan en verdubbel de kans voor je kind om een bekwame lezer te worden.

De truc is eigenlijk heel simpel en je kunt het gemakkelijk doen:

Zet de ondertiteling aan in het Nederlands

Wanneer je kind tv of een filmpje op de iPad of telefoon kijkt, zet de ondertiteling dan in het Nederlands aan. Laat je kids meelezen terwijl de tekst ook gesproken wordt. Uit onderzoek blijkt dat ondertiteling in dezelfde taal de leesvaardigheid van je kind verbetert. De hersenen verbinden de woorden met het geluid dat wordt gehoord en waarvan ze de gesproken vorm al kennen. Verschillende eye-trackingonderzoeken die zijn gedaan in Europa en de Verenigde Staten, wijzen uit dat ondertiteling niet kan worden genegeerd.

5 tips: zo stimuleer je lezen

Verdubbel de kans om een bekwame lezer te worden

Wanneer je de ondertitels voor kinder-tv-programma’s inschakelt (met name in de leeftijd van 6 tot 10 jaar) verdubbelt het de kans voor ze om een bekwame lezer te worden. Er is dus een duidelijke link tussen ondertitels en geletterdheid. Op Netflix kun je makkelijk ondertiteling aanzetten op zowel je televisie als op de telefoon op tablet. Je kunt ook gemakkelijk via Google vinden hoe je voor jouw televisie de ondertiteling aanzet.

Reageer op artikel:
Met deze truc help je de leesvaardigheid van je kind verbeteren
Sluiten