Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Dreumes 1 mei 2019

LEGO komt met blokjes voor visueel beperkte en blinde kinderen

LEGO wil dat zo veel mogelijk kinderen kunnen spelen met hun blokjes. Nu geven ze duizenden kinderen de mogelijkheid om ook met LEGO blokjes te spelen: ze komen namelijk met een speciale braille-set voor kinderen met een visuele beperking.

De blokjes lijken op normale blokjes, maar het verschil zit hem in het feit dat de nopjes op de bovenkant verruild worden met cijfers en letters in braille. Dankzij de blokjes met braille kunnen kinderen die blind zijn of visuele beperkingen hebben samen spelen met kinderen of volwassenen zonder beperking.

Braille-blokjes

In 2011 lag het idee er al, toen klopte namelijk een Deens blindeninstituut met het idee voor de braille-blokjes bij LEGO aan. Later, in 2017, noemde de Dorina Nowill-stichting voor blinden hetzelfde concept bij LEGO. Uiteindelijk viel het idee dus in de smaak, want de Braille Bricks komen er echt aan. Elke set blokjes gaan zo’n 250 blokjes bevatten, met op ieder blokje een braille-letter, een getal van 0 tot 9 óf een ander (lees)teken.

LEES OOK: Speelgoed opruimen: zo zorg jij dat je kind niet teveel (ongebruikt) speelgoed heeft

Het speelgoed is ook leerzaam, er zit namelijk een handleiding bij voor onderwijs en educatieve spelletjes. Momenteel moeten we nog even wachten voor het in de schappen ligt (als dat al gaat gebeuren), op dit moment wordt ermee getest in het Denemarken, Brazilië, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen. Naar verwachting zijn de Braille Bricks in 2020 wereldwijd in verschillende talen beschikbaar. Het blijft nog de vraag of je ze dan in de winkel kunt scoren, wat wel al zeker is, is dat een selectie blindeninstituten de Braille Bricks gratis opgestuurd.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
LEGO komt met blokjes voor visueel beperkte en blinde kinderen
Sluiten