Redactie
Redactie Lifestyle 7 jun 2018

Lekker in je vel

Je kent ze wel. Die mensen bij wie het allemaal zo gemakkelijk gaat. Werk, liefde, familie – alles gaat van een leien dakje. En jij kan alleen maar jaloers toekijken… Nergens voor nodig. Succes is geen kwestie van toeval of geluk hebben. Succes creëer jezelf – stap voor stap.

Of het nou gaat om je gezondheid, je relaties, je werk of je persoonlijke ontwikkeling, het geheim van succes is zelfvertrouwen en een positieve kijk op het leven. Maar zelfvertrouwen is niet altijd makkelijk te verkrijgen. Zeker als je zwanger bent of net een kindje hebt gekregen en je hele wereld op zijn kop staat. Om nog maar te zwijgen over hoe je voelt over de veranderingen in je lichaam. En het is best moeilijk om positief te blijven als je al drie nachten niet hebt geslapen, je huis een zootje is en er een belangrijke deadline aankomt op je werk.

Geloof in jezelf

Hoe kun je verwachten dat mensen in je geloven als je niet in jezelf gelooft? Een strikvraag, maar daarom niet minder relevant. Het heet niet voor niets zélfvertrouwen. Succes is een opwaartse spiraal. Als jij je zelfverzekerd voelt, heb je meer kans op succes en door je successen krijg je meer vertrouwen in jezelf wat weer tot meer succes kan leiden, enzovoort, enzovoort.

Aan de slag

De eerste stap is het stimuleren van je eigenwaarde. Begin met positief over jezelf te denken. Denk niet aan alle dingen die je niet leuk vindt aan jezelf, maar concentreer je op je goede kanten. Denk niet ‘mijn huis is nooit netjes’, maar ‘mijn huis is een gezellige bende van een warm gezinsleven’. In plaats van ‘ik doe het nooit goed’ denk je ‘ik doe mijn best, meer kan ik niet doen’. In het begin kan het een beetje kunstmatig voelen om steeds aan je goede punten te denken. Je bent misschien bang om arrogant te worden, maar zelfverzekerd is niet hetzelfde als zelfingenomen. Het betekent dat je in jezelf gelooft en vertrouwt dat je de moeite waard bent. Uiteindelijk – met oefening – wordt positief denken een deel van jezelf en ziet het leven er een stuk zonniger uit.

Oefeningen

  • Ga voor de spiegel staan en concentreer je op de dingen die je leuk/mooi vindt aan jezelf. Kijk niet naar je te brede heupen of je hangende borsten, maar naar je mooie ogen, je slanke handen of je leuke lach. Hoe vaker je dit doet, hoe beter je je gaat voelen over jezelf.
  • Zelfvertrouwen is niet alleen uiterlijk. Kijk ook naar je goede kwaliteiten – bijvoorbeeld je organisatietalenten, gezelligheid, kookkunsten, je gevoel voor humor enzovoort.
  • Zoek naar positieve aspecten in negatieve situaties. Sta je in de file? Schiet dan niet in de stress omdat je misschien te laat komt, maar zie het als een kans om even te ontspannen, lekker naar muziek te luisteren of om te bedenken wat je allemaal leuk vindt aan jezelf.

Straal!

Je zult zien dat je eigenwaarde toeneemt. En zelfvertrouwen doet je stralen. Je kan er nog zo mooi en verzorgd uitzien, maar als je een verslagen blik in je ogen hebt, is dat het eerste dat mensen opmerken. Als jij je goed voelt, straal je dat uit en maakt het niet uit of je haar al drie maanden niet is geknipt of niet in de laatste mode rondloopt. Als jij lekkerder in je vel zit, heeft dat effect op de mensen om je heen. Je (ongeboren) baby is gevoelig voor jouw stemmingen, dus als jij je rustig en gelukkig voelt, is hij dat vaak ook. Je partner geniet van de nieuwe, stralende jij en ook op je werk zal het niet ongemerkt gaan. En als jij zelfverzekerder bent, ben je eerder geneigd om voor je mening uit te komen en heb je groter vertrouwen in je eigen vaardigheden waardoor je werk makkelijker afkomt. Dat zijn de kwaliteiten waar werkgevers naar zoeken.

Wie waagt die wint

Succesvolle mensen hebben een bepaalde manier van denken en handelen. Ze geloven in zichzelf en hun mogelijkheden. En ze werken eraan om hun dromen te realiseren. Iedereen heeft dromen, maar niet iedereen durft ze na te jagen. Want vaak zitten er risico’s verbonden aan jouw droom. Maar zijn jouw dromen geen risico’s waard? Natuurlijk wel! Je wilt straks toch niet terugkijken op je leven en spijt hebben van de dingen die je niet hebt gedaan? Het is beter om terug te kijken en te zeggen dat iets misschien niet is gelukt, maar dat je het tenminste hebt geprobeerd.

Dromen achterna

Neem de tijd om er achter te komen wat jouw dromen zijn. Misschien heb je altijd je eigen bedrijf willen hebben of wil je van carrière veranderen. Of wil je meer van de wereld zien. Visualiseer hoe jij wilt dat je leven er uit ziet. Door dit te doen, leg je je droom vast in je onderbewustzijn en gaan je hersenen automatisch op zoek naar een manier om je dromen te realiseren. Hoe groot of hoe bescheiden je droom ook is, jij hebt de macht om hem waar te maken.

Kinderen

Als je zwanger bent of al kinderen hebt, zet dat je dromen in een ander perspectief. Misschien krijg je andere dromen of verwerp je dromen die je had voordat je zwanger werd. Zodra er kinderen komen, ben je meer geneigd om op veilig te spelen. Heel begrijpelijk, maar kinderen hoeven geen belemmering te zijn. Ze kunnen zelfs een stimulans zijn en de oorzaak dat je je leven gaat evalueren. Je wilt je kindje het goede voorbeeld geven. En hem alle kansen geven om zijn dromen waar te maken. Dus waarom zou je jezelf hetzelfde ontzeggen?

Van start

Deel je dromen met je partner, je familie en je vrienden. Hun steun kan je helpen gemotiveerd en enthousiast te blijven. Wees realistisch en kijk wat ervoor nodig is om jouw doel te bereiken. Maak een plan, bepaal een tijdsframe en begin! Om een berg te verplaatsen, begin je met één steen, volgens een Chinees gezegde. En zo gaat het ook met je dromen. Stap voor stap kom je dichter bij je doel. Het hoeven geen grote stappen te zijn, maar doe iedere dag iets om je droom waar te maken. Met iedere stap zal je zelfvertrouwen toenemen én komt je droom dichterbij.

Blijf proberen

Geef niet op als het tegen zit. Niemand is altijd 100% positief. Af en toe wil je gewoon even lekker klagen en zeuren en soms is er echt niets wat je leuk vind aan je zelf. Dat mag best, maar pas op dat je je niet laat meeslepen. En blijf het proberen. Er is nog een geheim van succes… succesvolle mensen geven nooit op als ze zich eenmaal iets hebben voorgenomen. Als ze merken dat het op de ene manier niet lukt, proberen ze een andere manier uit. Dat kan jij ook. Succes!

Reageer op artikel:
Lekker in je vel
Sluiten