Redactie
Redactie Baby 7 jun 2018

Lekker slapen doe je zó!

Baby’s slapen gemiddeld zo’n 16 uur per dag. Maar helaas doen ze dat niet in blokken van acht uur, zodat jij ook aan je rust komt. De kunst is om dat aan te leren, zodat jouw baby een goed slaappatroon ontwikkelt. Met onze handige slaaptips zet je de eerste stap in de goede richting!

Slaapritueel

Een goede nachtrust begint voor je baby met een vast slaapritueel. Zodra het tijd wordt om te gaan slapen, dim je de lichten en begin je met een vast slaapritueel. Doe iedere dag dezelfde dingen in dezelfde volgorde. Begin bijvoorbeeld om 17.30 uur met een lekker bad. Daarna kun je je baby een rustgevende massage geven. Trek zijn pyjamaatje aan en geef hem nog een flesje. Zing een liedje of lees wat voor en knuffel nog even. En dan is het tijd voor bed. Door je aan een vast ritueel te houden, herkent je baby het patroon en zal hij zich makkelijker aan slaap overgeven.

Slaaptraining

Als je baby niet wil inslapen of doorslapen, ben je als mama al snel wanhopig. Met behulp van een slaaptraining kun je zorgen dat je baby beter in- en doorslaapt. Vanaf dat je baby ongeveer vier maanden oud is kun je beginnen met de slaaptraining. Kijk wel goed welke methode bij jou past en waar je je fijn bij voelt. Lees hier alles over slaaptraining.

Handige slaaptips

  • Maak het slaapritueel niet te ingewikkeld. Als je iedere avond vijf liedjes voor je kind zingt, zal hij niet zo snel genoegen nemen met minder als je een keer geen tijd hebt.
  • Als je muziek speelt, kies dan iedere keer voor hetzelfde liedje. Je baby zal het herkennen en het associëren met slapen.
  • Leg je kind in zijn bedje als hij slaperig is, maar nog niet vast in slaap. Dan raakt hij er aan gewend om in zijn wiegje of bedje in slaap te vallen.
  • Als je kind midden in de nacht wakker wordt, geef hem dan ook een paar minuten om zichzelf weer in slaap te sussen.
  • Geef je baby de tijd om tot rust te komen. Het kan zijn dat hij nog een paar minuten aan het pruttelen, draaien en keren is voordat hij lekker ligt en in slaap valt. Als jij dan meteen binnen komt rennen, wordt hij weer wakker.
  • Sommige baby’s slapen beter als ze ingebakerd zijn. Het geeft ze een gevoel van veiligheid en brengt ze tot rust. Je kunt kiezen voor de traditionele inbakermethode met flanellen doeken of voor een bakerzak. Dat laatste is makkelijker zelf te doen en helemaal veilig.
  • Het is niet nodig om je kind iedere keer een schone luier te geven als hij wakker wordt. Gebruik speciale nachtluiers en als hij wakker wordt ruik dan even of verschonen “echt” nodig is. Als het niet nodig is, wacht dan. Als je ‘s nachts toch moet verschonen, gebruik dan een lauwwarm washandje om je baby’s billetjes schoon te maken. Dat is prettiger dan een koud babydoekje.
  • Er zijn badproducten die bepaalde ingrediënten bevatten, welke een rustgevende werking hebben op jouw baby.
  • Andere moeders zijn vaak ook een waardevolle bron van informatie. Kijk op ons forum voor meer tips.
10 doorslaaptips Heeft jouw baby geen problemen met in slaap vallen, maar begint de ellende pas ‘s nachts? Lees dan onze handige doorslaaptips en voor je het weet slaapt je kind zo de nacht door!
Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Lekker slapen doe je zó!
Sluiten