Redactie
Redactie Zwanger 7 jun 2018

Lekker slapen

Heftig dromen, woelen in bed en je gigantisch moe voelen. Helaas hoort het er bij tijdens je zwangerschap. Ook de laatste loodjes kunnen erg zwaar wegen als je zwanger bent en ook dan lekker wilt slapen. Maar hoe komt het dat je slaapproblemen kunt hebben als je zwanger bent? 

Vermoeidheid in de eerste maanden

De vermoeidheid die je tijdens de eerste drie maanden voelt heeft te maken met hormonale veranderingen. Je lichaam moet weer in balans komen en dat duurt even. Ook verandert de samenstelling en hoeveelheid bloed, je spijsvertering, stofwisseling en de werking van je longen, nieren en urinewegen. Bovendien groeit je baby continu. Ook dat kost veel energie. Neem dus genoeg rust en pas op voor bloedarmoede.

Mama en Zo tip: Lees wat zwangerschapshormonen met je doen. 

Heftige dromen

 Je verandert niet alleen lichamelijk. Ook in je hoofd gebeurt er veel. Je kunt onzeker zijn en twijfels krijgen. Je vraagt je misschien wel af of je het kunt en of alles goed gaat. Deze emoties kosten veel energie. Daardoor kan je ‘zwangerschapsdromen’ krijgen. Je droomt je tijdens je zwangerschap vaster en heftiger. Dan droom je bijvoorbeeld dat je je kind vergeet, bijvoorbeeld in een winkel. Schrik er niet van, het is heel normaal dat je tijdens je zwangerschap dit soort dromen hebt. 

Lichter slapen = veel woelen 

Ook kan het zijn dat je tijdens je zwangerschap juist lichter slaapt. Je slaappatroon is namelijk  ook na de eerste drie maanden nog van slag. Als je licht slaapt, ben je meer bewust van je buik en je lichaam. Dan kan het zijn dat je het gevoel hebt dat je iedere nacht alleen maar aan het woelen bent. Bovendien ben je vaker wakker omdat je moet plassen. Je blaas wordt door de groeiende baarmoeder uit het bekken omhoog geduwd. 

Mama en Zo tip: Je baby is zich van meer bewust dan jij denkt! Lees erover in ons artikel ‘Bewustzijn in je buik’.  

De laatste loodjes wegen zwaar…

Ook in de laatste drie maanden van je zwangerschap kun je last hebben van slaapproblemen. Je baarmoeder is namelijk flink gegroeid en als je dan te lang in dezelfde houding ligt, wordt je doorbloeding minder goed. Dan kun je last krijgen van tintelende benen of kramp. Even omdraaien lukt dan niet zo makkelijk meer. Probeer dan te experimenteren met extra kussens. Je zou tintelingen ook kunnen voorkomen door te zorgen voor frisse lucht en je kunt beter geen warme douche of bad nemen voor het slapen gaan. Bewegen voor het slapen gaan helpt ook. 

Slaaptips:

  • Doe geen verwarming aan in je slaapkamer.
  • Luister voor het slapen gaan naar rustgevende muziek.
  • Gebruik kussens om je zware buik te ondersteunen. Leg er ook een tussen je knieën. 
  • Drink ’s avonds geen koffie, thee of cola. Maak liever kruidenthee of warme melk met honing.
Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Lekker slapen
Sluiten