Redactie
Redactie Dreumes 6 jun 2018

Leren eten doe je zó!

Het is begonnen, het geklieder en geknoei tijdens het eten! Niet alleen het gezichtje van je baby zit onder de appelmoes en aardappelpuree, maar ook de muur, de rest van de tafel, het haar en kleding, en als je geluk hebt ook de kleding van de rest van het gezin. Het is nu eenmaal zo: van je kind kun je niet verwachten dat het direct netjes en zonder gemors en geklieder eet.

Eerste lessen

‘Tafelmanieren’ leren begint met aanleren dat je niet je bordje in de lucht gooit, papa of mama ondersmeert met eten of na elk hapje de handjes in de mond stopt om vervolgens de in het mondje geoogste restjes aardappelpuree in de haartjes uitsmeert. Zodra je dreumes aangeeft wel erg geïnteresseerd te zijn in het lepeltje, geeft dat aan dat het klaar is voor de basisvaardigheden van het zelfstandig eten. Het lijkt heel simpel maar het is echt heel moeilijk om een lepel vol te scheppen en dan naar je mond te brengen als je dat nog nooit eerder hebt gedaan. Over ‘goede manieren’ kun je het dan nog niet hebben, eerst moet die vaardigheid worden beheerst.

Tip van de redactie: Tips nodig op het gebied van leren eten, smaakontwikkeling, opvoeden en meer? Check dan de handige en leuke ontwikkelingstrainer van Nutricia voor handige tips en advies. Bekijk de ontwikkelingstrainer »

Spelen met eten

Je dreumes zal in eerste instantie voornamelijk met zijn eten spelen. Graaien en kneden in de aardappelpuree, gooien met appelmoes en de besmeurde handjes afvegen aan de stoel. Maak je er niet te druk om, zo leert je kindje namelijk hoe eten aanvoelt en het raakt vanzelf een keer op het spelletje uitgekeken. Om te voorkomen dat alles in de omgeving van de kinderstoel van je hummel besmeurt raakt met eten is het wel handig een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen. Doe je kindje het liefst een slab om met ruime ‘knoeigoot’, leg een stuk plastic of een krant onder de kinderstoel en zet de stoel van je kleintje niet te dicht in de buurt van muren. Zo kun je zoveel mogelijk schade beperken.

Tip van de redactie: Vul twee bordjes met eten. Het ene bordje hou je zelf vast en het andere bordje zet je bij je dreumes neer. Je kindje kan dan met zijn eigen lepeltje en eigen bordje aan het werk. Jij kunt tussendoor hapjes geven met eten van jouw bordje. Zo weet je zeker dat je kleintje voldoende binnenkrijgt en je uk traint ondertussen met zijn eigen bordje en lepeltje zijn oog- handcoördinatie.

Het goede voorbeeld

Als jullie hummel anderen aan tafel netjes ziet eten zal het dat uiteindelijk graag na willen doen. Zorg dat jij en je partner, en als er eventueel andere kindjes zijn, zich zo gedragen als jij het in de toekomst graag zou willen zien aan tafel. Maar wees niet te streng voor je dreumes. Op deze leeftijd moet je ze nog niet teveel vermoeien met het aan tafel zitten en jezelf gedragen. Laat het zijn gang gaan en corrigeer alleen wanneer nodig. Het is belangrijk dat de dagelijkse avondmaaltijd een leuke gebeurtenis blijft! Maak van het eten dus vooral geen oefening van discipline. Hamer niet teveel op regeltjes, want het belangrijkste is dat jullie kindje op rustige wijze leert eten.

Belonen

Leg de nadruk op belonen! Geef het complimenten als het bijvoorbeeld netjes met zijn vork eet en niet met zijn eten aan het spelen is. Vertel daarbij ook precies wat het zo goed doet. Niet alleen; “je bent zo lief geweest aan tafel”, maar ook waarom jij precies vindt dat je kindje zo lief is geweest tijdens het eten. Deze methode werkt ook goed andersom. Dus niet alleen zeggen; “ jij bent stout!” Maar duidelijk zeggen; “ik wil niet dat je in je eten slaat!”

Aan tafel blijven

Voor een wat oudere peuter is het heel moeilijk om braaf aan tafel te blijven zitten. “Het heeft lekker gegeten, dus waarom blijven zitten?” Probeer het voor de peuter zo gezellig mogelijk te houden aan tafel. Dus tijdens het eten geen gezeur en gemopper over de hypotheek, verzekeringen of wat voor een zeur die chef op het werk nou toch is. Zet bijvoorbeeld geen TV aan tijdens het eten, logisch dat je kind daar volledig door is afgeleid. En loop zelf niet van tafel als je klaar bent, zo geef je een slecht voorbeeld en kun je niet verwachten dat je kindje voortaan wel braaf aan tafel blijft zitten als het klaar is met eten.

Eten is leuk!

Je kleintje moet eten en aan tafel zitten gaan zien als een gezellige en leuke bezigheid. Niet als een soort straf, waarbij je wordt gedwongen dingen te eten die je eigenlijk echt niet lekker vindt, en alleen maar gemopper krijgt als de vork met doperwten per ongeluk uit je handjes glipt. Want gebeurt het volwassenen niet dat er dingen zijn die ze echt niet lekker vinden? Of gebeurt het bij grote mensen niet eens dat ‘per ongeluk’ een glaasje wijn tijdens het eten wordt omgekieperd? Geeft toch niet, kan gebeuren! We ruimen het op en lachen erom, het is geen drama! Als je je kindje die boodschap kunt geven ben je al heel goed op weg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Leren eten doe je zó!
Sluiten