Marleen Staal
Marleen Staal Kleuter 30 mrt 2019

Je kind leren lopen? Dit is waarom je een loopstoeltje beter niet kan gebruiken

Wanneer je kind begint met lopen, wil je hem of haar natuurlijk zoveel mogelijk stimuleren. Het juiste speelgoed kan hierbij goed helpen. Toch raden experts vaak af om een loopstoeltje te gebruiken. Waarom is dat?

Hoewel een loopstoeltje het perfecte antwoord lijkt op alle struggles rondom het ‘leren lopen’, heeft dit hulpmiddel juist het tegenovergestelde effect op je kind. In plaats van dat je kleintje wordt aangespoord om zelf te lopen, zorgt een loopstoeltje er eigenlijk voor dat je kind zich motorisch niet goed ontwikkeld. Loopstoeltjes zouden dit proces juist vertragen. En daarbij kan een loopstoeltje ook zorgen voor gevaarlijke situaties, aldus de Consumentenbond.

Loopstoeltje

Laten we vooropstellen: met hulpmiddelen op je kindje te leren lopen is niks mis. Zoals een loopwagen of loopfiets. Die hebben juist een hele positieve werking bij het proces van leren lopen. Maar een loopstoeltje waarbij je kind in een frame met wieltjes eronder gemonteerd zit, is daarentegen niet geschikt om te helpen. Sterker nog, het kan eerder veel kwaad dan goed. Ook al is -ie gek genoeg wel juist voor dit doel op de markt gebracht.

In veel landen is de verkoop en het gebruik van loopstoeltjes al verboden, zoals in Australië wat je hier kan lezen. In Nederland zijn deze producten nog altijd gewoon te verkrijgen, al raden experts het gebruik ervan sterk af. Ook de Consumentenbond raad het af om een loopstoeltje te gebruiken. Waarom? Behalve dat deze stoeltjes echt niet nodig  zijn, zijn ze ook nog eens erg gevoelig voor ongelukken.

Ongelukken

Dit plastic gevaarte op wieltjes zorgt er namelijk voor dat je kind sneller zich voort kan bewegen door de ruimte en dat betekent dat de kans dat je kind ergens tegen aanbotst of van – bijvoorbeeld – de trap valt ook groter is. Doordat je kind hoger van de grond zit, kan hij of zij ook makkelijk om zich heen grijpen naar gevaarlijke spullen. Zoals kaarsen of scherpe voorwerpen op tafel.

Met de snelheid en de vrijheid van zo’n loopstoeltje kan een klein kind logischerwijs nog niet omgaan. Je kind kan al gauw te snel gaan en kan op gevaarlijke plekken terecht komen, zoals de keuken of bovenaan de trap.

Sneller leren lopen?

De grootste fabel omtrent het loopstoeltje is dat je kindje er sneller door zou leren lopen. Maar het omgekeerde gebeurt juist wanneer je jouw kind in een loopstoeltje zet. Dat heeft te maken met het volgende. Kinderen leren lopen en gaan door een heel proces. Van schuiven en kruipen tot leren zitten en zelfstandig staan. Deze verschillende stappen zijn belangrijk in de motorische ontwikkeling van een kind en zorgen ervoor dat je kind uiteindelijk leert lopen.

Een loopstoeltje neemt deze ontwikkeling weg doordat je kind blijft zitten. De spieren ontwikkelen zich anders en kunnen zelfs korter worden, doordat je kleintje continue op zijn of haar teentjes blijft staan.

Daarbij is het belangrijk dat je kind – juist door vallen, opstaan en huilen – zelf leert lopen. Lopen is nodig om dingen voor elkaar te krijgen – zoals een knuffel waar je kind net niet bij kan – en een kind moet leren op welke manier hij of zij hier tóch zelf bij kan. Dus zal je kind vanzelf snappen dat het moet kruipen, worstelen en uiteindelijk lopen om hierbij te komen.

Alternatieven

Er zijn een hoop goedgekeurde alternatieven om je kind te helpen bij het leren lopen. Een speelkleed of een loopwagen stimuleren je kind zelf aan de slag te gaan in plaats van dat ze bewegingen wegnemen zoals een loopstoeltje. Naar dit soort producten uitwijken is beter, dan de aanschaf van een loopstoeltje, aldus de Consumentenbond.

Meer weten over leren lopen

Loopschema: wanneer begint je kind met leren lopen?

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Je kind leren lopen? Dit is waarom je een loopstoeltje beter niet kan gebruiken
Sluiten