Redactie
Redactie Dreumes 6 jun 2018

Leren lopen

Het ene kind loopt met tien maanden al kordaat langs de tafel en de andere schuift nog tot dik na zijn eerste jaar lekker op zijn kont door de kamer. Ieder kind leert lopen op zijn eigen manier en eigen tempo. Niets om je druk om te maken!

Je kind gaat lopen wanneer hij daar zelf klaar voor is. Het heeft geen nut om hem te pushen en je hoeft je echt geen zorgen te maken wanneer hij nog niet loopt als hij zijn eerste verjaardag heeft gevierd. Gemiddeld worden de eerste stapjes pas gezet bij dertien maanden. Sommige snelle Jelle’s starten al bij acht maanden en de laatbloeiers hebben pas zin als ze 2,5 jaar oud zijn.

Het loopproces

Je kind zal eerst beginnen met het lopen aan je handen. Dus als jij beide handjes vast hebt, zal hij voorzichtig het ene voetje voor het andere zetten. Dit kun je ook goed met hem oefenen, zodat hij de beweging door krijgt. Daarna zal hij het gaan proberen aan randen van tafeltjes en andere lage meubels. Daarna zal hij kleine afstanden proberen te overbruggen door nog net iets met één handje vast te houden en snel het andere beet te pakken. De volgende stap is dat de afstanden steeds groter worden en hij op een gegeven moment zijn eerste echte stapjes zet! Loopwagentjes of loopfietsjes kunnen handig zijn om hem te laten wennen aan 'grote' afstanden.

Vallen en opstaan

Leren lopen gaat niet altijd van een leien dakje. De eerste tijd zal je dreumes meer vallen dan echt een goede stap verzetten. Dat gestruikel en gestuntel hoort bij het leerproces, de blauwe plekken en bulten dus ook. Het ene kind schrikt van het vallen en probeert het vervolgens een paar dagen niet meer, de ander is ongeduldiger en blijft vallen totdat het lopen eindelijk lukt. 

Overbezorgd

Laat je baby gewoon lekker op zijn eigen manier proberen te lopen. Wees niet te overbezorgd, want dan krijgt je kind niet de kans om het zelf te leren. Laat hem gewoon om de tafel lopen, maar zet de ‘gevaarlijke’ gewoon tijdelijk ergens anders. Als je een stenen vloer hebt leg er dan even een kleed onder of wat kussens achter. Ook fijn als je op scherpe hoeken iets zachts te plakken. En vergeet ook de tuin niet babyproof te maken. Blijf wel in de buurt om serieuze ongelukken te voorkomen.  

Help de kontschuivers

Laatbloeiers zijn vaak nog niet zo geïnteresseerd in lopen en kunnen vaak heel snel kruipen of kontschuiven waardoor ze er geen behoefte aan hebben. Ze snappen niet waarom je zo moeilijk zou gaan doen, terwijl je nu ook overal komt. Vaak speelt genetische aanleg, zelfvertrouwen (een gemene val zorgt voor minder motivatie te gaan lopen) en de bouw van het lichaam ook mee. Jij kunt je kind helpen door zijn omgeving wat uitdagender te maken. Koop bijvoorbeeld een leuke loopfiets of doe spelletjes waarbij hij afstanden moet overbruggen.

Reageer op artikel:
Leren lopen
Sluiten