Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Dreumes 13 mei 2021

Onverstaanbare peuter? 4 manieren om het beter te leren praten

Het is voor kleine kinderen een enorme klus om te leren praten. Het kan jaren duren voordat je een lang en goed gesprek kan voeren met je kind. Veel ouders vragen zich af hoe ze hun kinderen kunnen helpen met leren praten.

Peuters kunnen als ze klein zijn het behoorlijk lastig vinden om woorden goed uit te spreken en duidelijk te articuleren. Hoe kan je ervoor zorgen dat je kind duidelijker leert praten? Het antwoord: praat met ze! Soms is de oplossing simpeler dan je vooraf denkt.

1. Babbel de hele dag door

De oplossing kan nog zo simpel zijn; je moet het uiteindelijk wel doen. Want hoe praat je veel en op een creatieve manier met jouw peuter?
Gewoon babbelen zoals je peuter waarschijnlijk zelf ook doet, is een goed begin. Als ouder ben je waarschijnlijk geneigd om de ‘kwaliteit over kwantiteit’ regel aan te houden. Maar voor kleine kinderen kan je die achterwege laten. Benoem alles wat je samen met je kind doet, en vertel hem of haar constant verhaaltjes. Vertel rustig over je werk of over dat meningsverschil met die ene vriend. Het maakt niet uit.

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat kinderen uit families met een hoog inkomen een significant hogere woordenschat hebben dan kinderen uit armere gezinnen. Dit heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met communicatie. Na 6 jaar kan dit verschil uit meer dan 30 miljoen woorden bestaan!

Er bestaat geen verkeerde manier van praten met je kind. Gewoon doen!

2. Beloon je kind

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat kinderen met een grotere woordenschat vaker geprezen worden door hun ouders of verzorgers dan kinderen met een mindere woordenschat. Door positieve stimulatie krijgen kinderen meer zelfvertrouwen en worden ze enthousiaster over het leren praten.

3. Praat tegen vreemden

Natuurlijk hoef je niet elk persoon op straat aan te houden voor een gesprek met jou en je kind, maar betrek je kind zoveel mogelijk bij gesprekken die je voert met familie en vrienden. Je kind is als een spons, en zuigt alle informatie bewust en onbewust op. Geef kinderen het gevoel dat ze deel uitmaken van het gesprek en negeer ze niet als ze zelf ook willen praten. Stimuleer je kind om bijvoorbeeld zelf eten te bestellen in een restaurant of om de telefoon op te nemen als er iemand belt.

4. Spelen, spelen, spelen!

Probeer taal en letters zoveel mogelijk te integreren tijdens speeltijd. Kijk waar je kind het meest geïnteresseerd in is, en probeer daar spelletjes omheen te verzinnen. Verzin bijvoorbeeld een rollenspel, of laat je kind dingen benoemen waarmee het speelt. Laat je kind leiden in wat het interessant vindt, maar zorg ervoor dat hij of zij de stem erbij gebruikt.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Onverstaanbare peuter? 4 manieren om het beter te leren praten
Sluiten