Redactie
Redactie Peuter 12 jul 2018

Let op! Deze 10 etenswaren kun je het beste uit de buurt van je peuter houden

Wij moeders maken ons al over meer dan genoeg druk. Stikgevaar is dan ook iets wat we het liefst niet op ons zorgenlijstje hebben staan. Hieronder staan tien items die je beter niet aan je peuter kan geven. Misschien ben jij al hartstikke op de hoogte, maar als dat niet het geval is, kan dit lijstje onwijs helpen.

Hotdogs
Het is lekker makkelijk en de meeste kinderen vinden het heerlijk. Toch moet je ermee oppassen aangezien de worstjes makkelijk in de keel kunnen blijven steken. Snijd daarom de hotdogs altijd in kleine stukjes.

Noten
Amandels, pinda’s, cashewnoten en meer, zijn typische voorbeelden van dingen die lastig te kauwen zijn en scherpe randjes kunnen hebben. Daarom is het het best om nootjes maar helemaal niet aan je kind te geven. Een goed alternatief is notenboter.

Druiven
Een gezonde en snelle snack, een handje druiven. Alleen kunnen hele druiven wel snel in de keel van je kindje schieten. Snijd druiven hierdoor dan ook altijd door het midden of in kwartjes. Dan is het fruit makkelijker te kauwen en door te slikken.

Popcorn
Qua vorm is popcorn niet ideaal voor een klein kind en het feit dat het ook nog zo droog is, maakt het nog lastiger voor kids om op te eten. Een maiswafel of een rijstwafel is een goede vervanger.

Knapperige snacks
Hier moet je zelf een beetje over oordelen. Maar peuters en knapperige snacks zijn geen ideale combinatie. Wacht daarom tot een latere leeftijd met dingen als chips, crackers en zoutjes.

Plakkerig eten
Vooral met harde snoepjes en zelfs sommige zachte snoepjes moet goed worden opgelet. Lolly’s zijn ook echt een no go voor jonge kinderen.

Rauwe groenten
We willen natuurlijk het liefst dat onze kids zo veel mogelijk gezond voedsel naar binnen krijgen. Een rauwe wortel, een stuk komkommer, seldrij een stuk appel en ga zo maar door. Let er alleen wel goed op dat je je kind niet te grote stukken geeft. Een andere opties is om de groente te koken of even te stomen. Anders zijn lange stukken die kinderen kunnen vasthouden ook een goede optie.

Stukjes vlees
Blokjes of dungesneden steak of kip kunnen zelfs voor volwassenen al best wel lastig te kauwen zijn. Laat staan voor een klein kind. Probeer in plaats daarvan versnipperd, gemalen of gekookt vlees.

Blokjes kaas
Wij dutchies zijn natuurlijk helemaal gek op kaas, maar blokjes kaas kunnen wel wat risico’s met zich meebrengen. Kies voor geraspte kaas of Cheesestrings. Dit zijn veiligere opties.

Brood
Net zoals dat we gek zijn op kaas, worden onze kinderen grootgebracht met bammetjes. Helaas blijft brood wel makkelijk aan het gehemelte van je kindje plakken wat weer stikgevaar met zich meebrengt. Een handige tip is om brood licht te toasten en in kleine stukjes te snijden.

Een paar extra handige tips:

– Ga naast je peuter zitten tijdens het eten

– Probeer eten eerst thuis uit voordat je het meegeeft naar het kinderdagverblijf

– Volg je onderbuik gevoel als het gaat om wat je jouw kindje wel of niet te eten geven

– Wacht met bepaalde dingen totdat je merkt dat je kindje het item wel veilig kan eten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Let op! Deze 10 etenswaren kun je het beste uit de buurt van je peuter houden
Sluiten